EnergiWatch

Medie: Equinor har spildt flere hundrede milliarder i USA

Ifølge det norske medie Dagens Næringsliv har den norske oliekæmpe tabt over 200 mia. norske kr. i USA i forsøget på at blive en stor spiller i skiferindustrien.

Foto: NICK OXFORD/REUTERS / X03416

Den norske olie- og gasgigant Equinor – tidligere Statoil – har mistet mindst 200 mia. norske kr. i forsøget på at udbrede sig onshore i USA, som strakte sig over 20 år. Derudover fik ledelsen leveret en række kritiske interne rapporter fra revisorer, ligesom flere tidligere ansatte nu fortæller om gevaldigt sløseri i USA.

Det skriver mediet Dagens Næringsliv.

Det var Equinors forsøg på at vinde fodfæste i skiferindustrien, som blev en dyr fornøjelse for selskabet, som den norske stat ejer hovedparten af. Det gik således op for Equinor, at det – karikeret – var noget helt andet at operere på land end på vand. Onshore-markedet er langt mere uoverskueligt, består af flere spillere og omfatter typisk lavere margener.

Over for Dagens Næringsliv vedstår Equinors koncernchef for international udvikling og produktion, Torgrim Reitan, at der er blevet brugt penge lige lovlig mange penge på projektet over there:

"Det var enorme transaktioner, enormt mange modparter og enormt mange royalty-ejere. Vi havde 200.000 checks hvert år. I nogle brønde har du hundrede ejere, og hver gang en bedstefar dør, har du fire nye. Alle disse ejere skal der holdes styr på i alle systemer. Det var enormt komplekst," siger han.

Svær tid for skiferindustrien

Som EnergiWatch løbende har beskrevet, har den verserende corona- og oliepriskrise udstillet, at den amerikanske skiferindustri kan være en særdeles usikker størrelse, hvis man holder den op imod produktionen i Nordsøen, der f.eks. opererer med lavere breakeven-priser.

Skiferindustrien er særligt udsat i krisetider, fordi boringerne her er langt mere bekostelige end offshore og derfor mindre rentable når oliepriserne styrter, som de nu har gjort i månedsvis.

Torsdag udsender Equinor sit regnskab for første kvartal, som dog også ventes at omfatte en markant tilbagegang på grund af den verserende oliekrise.

Analytikere: Om kort tid kan der blive mangel på olie 

Equinor sælger sine sidste Lundin-aktier

Analytikere: Equinors første kvartal bliver brutalt  

Mere fra EnergiWatch

Siemens Gamesas milliarddyre problem er halvvejs selvforskyldt

Selv om det i høj grad er lykkedes at presse eksterne omkostninger over på kunderne, leveres landvindprojekter til en værdi af omkring 15 milliarder til nulmargin over de næste år, konstaterer mølleproducentens topchef. Her og der er det nok gået lidt for hurtigt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs