Shell sendes i skyttegraven efter historisk handling

For første gang siden 2. verdenskrig har olieselskabet besluttet ikke at udbetale udbytte til sine aktionærer. Det tager de ikke let på.
Foto: Yves Herman/REUTERS / X00380
Foto: Yves Herman/REUTERS / X00380
AF RITZAU FINANS & MAZ PLECHINGER

Aktionærene blev torsdag morgen ramt af lidt at et Shell-chok. For første gang siden 2. verdenskrig valgte den britisk/hollandske olie-major  at skære aktionærernes udbytte, der sænkes med to tredjedele fra 14,9 til 5,1 mia. dollar.

Det tog aktionærerne imidlertid ikke med stiff upper lip. Den overraskende melding – der også markerer første gang at et af de store olieselskaber skærer i udbyttet, siden BP som følge af Deepwater Horizon-olieudslippet i 2010 – sendte øjeblikkeligt kursen ned med 9,3 pct. til 16 euro torsdag morgen. Om end den i løbet af formiddag har rettet sig noget til aktuelt 16,45 euro.

På et efterfølgende pressekald stod beslutningen ligeledes centralt. Helt dertil hvor Bloombergs seniorkorrespondent på energimarkedet spurgte, om topchef Ben van Beurden havde overvejet sin fremtid i selskabet, når nu han ikke havde forberedt selskabet bedre situtioner som denne. Direktøren mente dog, at Shell har taget de rette beslutninger med den givne information.

Beslutningen om at skære udbyttet og derved frigøre 10 mia. dollar er da også det rette. Det mener i hvert fald direktør ved WoodMacs erhvervsanalyse, Tom Ellacott.

"Det er et fornuftigt og rettidigt skridt for at fastholde likvider i lyset af enorm makrousikkerhed," siger han i en kommentar.

"Vi estimerer, at nedskæringen vil reducere Shells pengestrøm-breakeven i 2020 fra 51 til 36 dollar/tønden."

Investeringer i den grønne ungdom

Shell har taget yderligere forsigtige tiltag for at styre selskabets modstandsdygtighed. Derfor er det kvartalsvise udbytte sænket til 16 cent per aktie per fra tidligere omkring 45 cent per aktie. Selskabets justerede indtjening dykkede i første kvartal med 46 pct. til 2,86 mia. dollar, hvilket var over analytikernes forventning på 2,29 mia. dollar.

"Vi har nulstillet vores udbytte til et niveau, vi tror er overkommeligt, og det giver virksomheden plads til at manøvre og fortsætte med at investere i energitransitionen," sagde Ben van Beurden i forbindelse med regnskabet.

At de træger tider i olieindustrien kan anspore til en øget interesse i andre typer af energi for selskaberne er også en tanke, WoodMac har. Ikke mindst i lyset af de frigjorte midler fra afblæst udbytte, som også andre af de store selskaber kan overveje.

"En permanent nulstilling af udbytter kan også accellerere det strategiske skifte til "Big Energy" gennem reinvesteringer af en større del af tilbageholdte indtjeninger i den ungdommelige nul-kulstof energisektor," skriver Tom Ellacott.

"Shell har med nedskæringen af udbyttet har givet bolden op for supermajors. BP, Chevron, Exxonmobil og Total står til at udbetale 41 mia. dollar i udbytte i 2020. Kombineret ville udbytterne falde med 27 mia. dollar, hvis de alle skar ned med 66 pct."

Norsk oliejæger tjener allerede milliarder i Danmark

Oliepriserne løftes af opbremsning i olielagerophobningen

Shell får halveret bundlinjen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også