Arbejdstilsynet ændrer retningslinjer for ulykker offshore

Den danske olie- og gasindustri skal fremover forholde sig til en ny vejledning om anmeldelse og registrering af ulykker.
Foto: Magnus Holm
Foto: Magnus Holm

Mandag i denne uge markerede tiårsdagen for den tragiske ulykke, hvor olieplatformen Deepwater Horizon eksploderede og sank i Den Mexicanske Golf. En ulykke, som kostede 11 mennesker livet.

Dagen efter – om end uafhængigt af den triste årsdag – reviderede Arbejdstilsynet sine retningslinjer for netop ulykker offshore.  

Således kan der ikke længere være nogen tvivl om, hvad der må betegnes som en "større ulykke" inden for den danske olie- og gasproduktion i Nordsøen. Det bliver nu præciseret ud fra offshore-sikkerhedslovgivningen.

En større ulykke offshore kategoriseres f.eks. som en hændelse, der omfatter en eksplosion, brand, tab af brøndkontrol eller udslip af olie, gas eller farlige stoffer. Det kan også være en situation, hvor anlægget bliver alvorligt beskadiget og samtidig bringer menneskeliv i fare.

Vejledningen indeholder desuden mindre opdateringer om anmeldelser via Arbejdstilsynets system til rapportering af ulykker, Easy, og om hvornår gasudslip over længere tid, såkaldte "sivere", ikke behøver at blive anmeldt.

Den årligt tilbagevendende sikkerhedskonference Task Force Zero, som arrangeres af brancheorganisationen Olie Gas Danmark, skulle egentlig have fundet sted i dag i Esbjerg. Det har corona-virusset dog sat en stopper for, så konferencen er blevet rykket til 15. september.

Konferencen handler netop om at undgå offshore-relaterede ulykker i forbindelse med olie- og gasproduktion.

De opdaterede regler og retningslinjer fra Arbejdstilsynet kan læses her. Nedenfor følger tilsynets beskrivelse af, hvad der fremadrettet skal kategoriseres som en "større ulykke".

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også