EnergiWatch

Olieprisen falder før starten på Opec-møde i Wien

Torsdag mødes landene i Wien for at diskutere, hvorvidt de skal forlænge de produktionsnedskæringer, som organisationen sammen med dens allierede tidligere har indført for at understøtte oliemarkedet og priserne.

Foto: Olesya Astakhova/REUTERS / X04418

Mødet i Organisationen af Olieeksporterende Lande, Opec, står til at løbe med en stor del af opmærksomheden torsdag, hvor oliepriserne fra morgenstunden handles en spids lavere.

Opec består af 14 medlemmer - herunder Saudi-Arabien, Iran, Irak, Kuwait og Angola - og medlemmerne kontrollerer en stor del af oliereserverne på globalt plan.

Torsdag mødes landene i Wien for at diskutere, hvorvidt de skal forlænge de produktionsnedskæringer, som organisationen sammen med dens allierede tidligere har indført for at understøtte oliemarkedet og priserne.

Fredag slutter allierede som Rusland, Mexico og Kazakhstan sig til mødet. Når de allierede tælles med, kaldes gruppen for Opec+ og har samlet set 24 medlemslande.

Tidligere har Thamir Ghadhban, der er olieminister i Irak, fortalt, at en større reduktion af produktionen "foretrækkes af et antal nøglemedlemmer", men ønsket om større nedskæringer i olieproduktionen trak han ifølge Bloomberg News tilbage onsdag aften.

Ifølge nyhedsbureauet har Iraks Thamir Ghadhban udtalt, at han foretrækker en forlængelse af de allerede aftalte produktionsbegrænsninger - og altså ikke yderligere begrænsninger - med ét år.

Iraks nye position ændrer dog ikke ved, at Saudi-Arabien fortsat presser på for at forstærke produktionsbegrænsningerne i et forsøg på at løfte olieprisen frem mod et ventet overudbud næste år.

En yderligere produktionsbegrænsning på 400.000 tønder om dagen er fortsat på dagsordenen i Wien, skriver Financial Times.

Den nuværende aftale mellem olielandene fastlægger en produktionsbegrænsning på 1,2 mio. tønder om dagen, og den udløber til marts næste år.

Hos konsulentfirmaet Eurasia Group forventes Saudi-Arabiens ønske at gå i opfyldelse, når det kommer til at begrænse produktionen yderligere.

"Det mest sandsynlige udfald af møderne i Opec+ denne uge er en aftale om at reducere produktionen med yderligere 300.000-400.000 tønder om dagen - betinget af en bedre overholdelse blandt lande, der ikke har formået at leve op til deres forpligtelser, skriver Eurasia Group i et notat ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Investorerne kan også fortsat skæve til de seneste amerikanske olielagertal, som onsdag eftermiddag blev offentliggjort af det amerikanske energiministerium.

Opgørelsen viste, at råolielagrene faldt med 4,9 mio. tønder i den forgangne uge, og det var mere end ventet blandt økonomerne, der ifølge Bloomberg havde regnet med et fald på 1,5 mio. tønder.

For lagrene af benzin var der tale om en stigning på 3,4 mio. tønder. Her var der ventet et plus på 1,8 mio. tønder. De amerikanske lagre af destillater steg med 3,1 mio. tønder mod et ventet løft på 0,3 mio. tønder.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster torsdag morgen 62,93 dollar mod 63,20 dollar onsdag eftermiddag, og den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 58,23 dollar mod 58,43 dollar onsdag eftermiddag.

Irak frafalder ønsker om dybere produktionsnedskæringer

Noreco vil hive tre milliarder ud af statskassen

 

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere