SF og Radikale: Drop nye tilladelser til oliefirmaer i Nordsøen

I en fælles udtalelse opfordrer regeringens to støttepartier, SF og Radikale, til, at den danske stat dropper planerne om at give olieselskaber lov til at bore efter olie og gas i nye områder af Nordsøen. Enhedslisten og Alternativet mener det samme. Ministeren er tavs.
Foto: Total
Foto: Total

Den danske stat lukke for nye tilladelser til oliefirmaer, der ønsker at hive olie og gas op af Nordsøen. Det fastslår de Radikale og SF i en fælles udtalelse ifølge DR Nyheder.  De to partier ønsker at droppe planerne om at give olieselskaber lov til at bore efter olie og gas i nye områder af Nordsøen helt frem til 2050.

"Jeg vil være stolt over at være med til at sætte en stopper for det danske olieeventyr. Ikke fordi jeg ikke godt ved, at vi har haft masser af gavn og glæde af de indtægter, det har givet, men fordi vi er på vej mod en fossilfri fremtid. Og der er det jo altså vores ansvar nu at træffe de beslutninger, som gør, at vi kommer der hen hurtigst muligt. En af måderne at gøre det på er ved at stoppe nye tilladelser til udvindinger i Nordsøen," siger den radikale leder Morten Østergaard.

Enden på dansk olieæra giver eftersmæk på balancen 

I alt fire udenlandske olieselskaber har lagt billet ind på at udvinde olie og gas i Nordsøen i 30 år frem til 2055 i den såkaldt ottende udbudsrunde for oliekoncessionerne i Nordsøen. Men det udbud skal nu helt sløjfes mener, de to partier.

Det handler om klimaet, og vi skal jo til at have vedvarende energi i stedet for. Det er vejen frem, og det forurener ikke, "siger SF-formand Pia Olsen Dyhr, der forventer, at regeringen vil følge opfordringen:

"Når man hiver olie op af Nordsøen, så forbruger man jo olien, og den bidrager altså til et øget CO2-udspil. Og den er vi altså nødt til at mindske, hvis temperaturstigningen skal blive under halvanden grad," siger Pia Olsen Dyhr.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) vil ifølge DR ikke kommentere den fælles udtalelse fra regeringens to støttepartier.

Tidligere har både Enhedslisten og Alternativet også krævet stop for nye tilladelser til at bore efter olie i Nordsøen. Med dagens melding fra Radikale og SF er det nu alle regeringens støttepartier, der ønsker at sætter en stopper for olieboringerne i Nordsøen fra omkring år 2050.

De økonomiske vismænd har for nylig advaret om, at Danmark giver grønt lys til ny olieefterforskning og -udvinding i den danske del af Nordsøen, indtil man har sin klimaplan klar.

Vismænd advarer nu regeringen mod at tillade nye olieboringer 

Total-direktør: Vi halverer omkostningerne på Tyra 

Dyrebare danske dråber drypper fra et felt i forfald 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Job

Se flere jobs