Danmark truer tidsplan for Nord Stream 2

Der skal ske noget meget snart, hvis ikke gasrørledningen imellem Rusland og Tyskland må udskydes. Sådan lyder det fra en repræsentant for Nord Stream 2 AG over for Financial Times.
De er godt i gang med arbejdet, de ansatte hos Nord Stream 2 AG - her i Rusland. Men i Danmark er der fortsat et stykke vej til, at de første rør kan lægges til gasprojektet. | Foto: Anton Vaganov / Reuters / Ritzau Scanpix
De er godt i gang med arbejdet, de ansatte hos Nord Stream 2 AG - her i Rusland. Men i Danmark er der fortsat et stykke vej til, at de første rør kan lægges til gasprojektet. | Foto: Anton Vaganov / Reuters / Ritzau Scanpix

Danmark er det eneste af de berørte lande, som ikke har givet grønt lys til gasrørledningen Nord Stream 2.

Den manglende godkendelse har længe været omdiskuteret i den internationale presse, og det har da også rygtedes, at de danske myndigheders tøven over for projektet har været en trussel imod gasrørledningens planlagte åbning inden udgangen af året.

Nu bekræfter en repræsentant fra Nord Stream 2 AG, selskabet bag ledningen, at deadline for projektet er udfordret.

Det skriver Financial Times.

Mediet har talt med en unavngiven kilde, der tituleres "senior official". Vedkommende gør det over for Financial Times klart, at hvis ikke Danmark godkender projektet inden for de kommende få uger, kan deadline gå fløjten.  

"Hvis vi ikke få godkendelse fra Danmark inden for få uger, så når vi ikke deadline," skal vedkommende have sagt til Financial Times.

Udtalelserne flugter ellers ikke med, at Gazproms bestyrelseschef, Viktor Zubkov, i sidste uge fortalte til det russiske nyhedsbureau Interfax, at hvis Danmark giver godkendelse i løbet af oktober, burde tidsplanen kunne holde.

Tre forsøg, ingen løsning

EnergiWatch har løbende beskrevet, hvordan Nord Stream 2 AG ad tre omgange har haft sendt ansøgninger afsted til de danske myndigheder. For en måned siden valgte selskabet at trække sin oprindelige ansøgning tilbage. Dermed har Nord Stream 2 AG ingen ansøgninger liggende, som går igennem det danske søterritorium, men et par stykker, som går tæt forbi.

Ved gaskonferencen Flame i maj måned udtalte Nord Stream 2 AG’s kommercielle chef, Reinhard Ontyd, at den danske tøven skal forklares med, at amerikanerne ikke ønsker at se Nord Stream 2 fuldført og derfor har lagt pres på Danmark.

"Som vi ser det, er problemet med Danmark politisk. Vi har hørt, at der er en masse pres på fra USA. Som I ved, diskuterer amerikanerne altid sanktioner imod Rusland, og vi har fået at vide, at amerikanerne i den grad banker på døren i Danmark," lød det i den forbindelse.

Energistyrelsen har hele tiden fastholdt, at det skyldes miljø-, sikkerheds- og administrative hensyn, at Danmark ikke har givet "go" til gassen endnu.

Nord Stream 2 AG har senest foreslået to ruter til gasledningen, som begge går syd om Bornholm. Det skete på baggrund af en anmodning fra Energistyrelsen, som fandt det nødvendigt at få undersøgt to yderligere alternativer.

"Vurderingen er bl.a. baseret på, at ruten nordvest om Bornholm går igennem et område med stor skibsfartintensitet og krydser et Nature 2000-område," bemærkede styrelsens kontorchef, Trine Mønsted, i den forbindelse over for EnergiWatch.

Hun henviste her til, at en af de andre ansøgninger, nummer to i rækken, indeholder forslag om rute, der går nordvest om Bornholm.

Disse to alternative ruter syd om Bornholm er de seneste, som Energistyrelsen har modtaget anmodninger om fra Nord Stream 2 AG. | Foto: Nord Stream 2 AG
Disse to alternative ruter syd om Bornholm er de seneste, som Energistyrelsen har modtaget anmodninger om fra Nord Stream 2 AG. | Foto: Nord Stream 2 AG

I sidste måned fortalte Alexei Miller, som er adm. direktør hos Gazprom, at den del af gasrørledningen, som efter planen skal gå forbi Danmark, maksimalt vil tage fem uger at opføre.

Men det kræver altså, at russerne får tilladelse til at gå i gang.

Samtidig har Nord Stream 2 AG netop indledt et retsligt opgør imod EU-Kommissionen, fordi selskabet mener, at EU's nye gasdirektiv er skabt med henblik på at skade det russisk-tyske gasprojekt, som Nord Stream 2 AG ifølge egne udsagn allerede har investeret mere end 40 mia. kr. i.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også