Professorer: Dansk forhaling af Nord Stream 2 kan være ulovlig

Danske myndigheders håndtering og langstrakte sagsbehandling af Nord Stream 2-projektet, gasledningen gennem Østersøen fra Rusland til Tyskland, er juridisk yderst tvivlsom. Det mener flere juridiske professorer ifølge Weekendavisen. De peger på, at myndighedernes fortsatte vægren mod at give det russisk-kontrollerede selskab grønt lys for projektet kan være ulovligt.
Nord Stream 2 AG meddelte forleden, at selskabet trækker sin første ansøgning tilbage, hvor der i 2017 blev søgt om tilladelse til at etablere gasrørledningen sydøst for Bornholm og dermed gennem dansk søterritorium.
Fogh støtter Nord Stream 2-relaterede sanktioner mod danske firmaer
Selskabet har fortsat ansøgninger til behandling i den danske styrelse for ruteføringer på kontinentalsoklen nordvest for Bornholm samt fra den seneste ansøgning, der blev indgivet i april, med yderligere to forslag til ruteføring på kontinentalsoklen sydøst for Bornholm.
"Vi har set os nødsaget til at tage dette skridt, fordi den tidligere danske regering i de to år, der er gået siden indgivelse af vores ansøgning, ikke har givet en indikation af, at de er kommet til en afgørelse," forklarede Matthias Warnig, adm. direktør i Nord Stream 2:
"Både Nord Stream 2 og vores investorer har brug for retssikkerhed og beskyttelse af berettigede forventninger, hvilket i dette tilfælde betyder en gennemskuelig og forudsigelig beslutningsproces, især på baggrund af den fremskredne anlæggelse i de fire andre landes farvand, rørledningen går igennem," sagde han.
Analyse: Danmark hænger i storpolitisk fiskeline efter russisk joker
Sten Bønsing, professor i forvaltningsret på Aalborg Universitet, siger til Weekenavisen, at Nord Stream 2 har et retskrav på at få linjeføringen godkendt.
"Når vi er ude i internationalt farvand, er Danmarks beføjelser meget få. Konventionen og kontinentalsokkelloven giver andre lande ret til at lægge rørledninger, medmindre man kan påvise, at der er et specifikt og konkret problem. Og det mener jeg ikke, at man kan her. Derfor kan Danmark ikke bestemme: ’Vi mener, at det er bedre at lægge ledningen et andet sted’," siger Sten Bønsing til avisen.
Også Kristina Siig, professor i søret på Syddansk Universitet, og Birgit Feldtmann, professor i international retshåndhævelse ved Aalborg Universitet, finder ifølge Weekendavisen det langstrakte forløb og den politiske indblanding herhjemme stærkt problematisk.
Forsker: Nord Stream 2 trækker ansøgning for at sende et signal
Udenrigsminister: Vi er ikke længere indblandet i sagen om Nord Stream 2
Nord Stream 2 dropper rørledning gennem Danmark
Rusland står fast: Gassen kommer uanset hvad
S bløder op på tidligere nej til russisk gasledning
Trump overvejer sanktioner mod Nord Stream 2