EnergiWatch

Spår 100 dollar for en tønde olie inden nytår

Prisen for en tønde råolie vil runde 100 dollar igen snart, forudser oliehandleren Mercuria Energy Group Ltd.

Foto: /ritzaui/AP/Hasan Jamal

En førende oliehandlere Mercuria Energy Group Ltd. forudser, at prisen på råolie snart igen kan toppe 100 dollar for en tønde.

Det skyldes, skriver Bloomberg News, at Irans andel af forsyningen til råoliemarkedet snart forsvinder, fordi USA har genindført sanktioner mod landet. Selv om Iran formentlig fortsat gerne vil sælge sin råolie til andre, så vil virksomheder, der samarbejder med landet i den henseende, blive ramt, og derfor er der udsigt til, at sanktionerne bliver meget effektive.

Iran leverer 2 mio. tønder råolie om dagen til verdensmarkedet, og der er ikke kapacitet til at erstatte den forsyning, vurdereres det hos Mercuria, og netop i weekenden afviste Opec-landene da også pres fra USA's præsident, Donald Trump, for at øge produktionen og få priserne ned.

"Markedet har ikke udbudssvaret til 2 mio. tønder olie om dagen forsvinder i fjerde kvartal. Derfor mener jeg, at det er sandsynligt at se en pristop nord for 100 dollar per tønde," sagde Daniel Jaeggi, en af grundlæggerne af Mercuria, i en tale mandag.

Hos en anden handler, Tarfigura Group, spår man en oliepris på 90 dollar ved juletid og en pris på 100 dollar per tønde tidligt i 2019. Hos Trafigura peger topchef Ben Ludock på, at man oprindeligt forventede, at USA's sanktioner vil reducere forsyningen af verdensmarkedet med 300.000 til 700.000 tønder per dag, men USA er "utroligt seriøs" i spørgsmålet, og derfor ser det ud til, at 1,5 mio. tønder vil blive taget væk fra udbudssiden.

Olieprisen var sidst over 100 dollar per tønde i USA i juli 2014, mens den i Europa senest var over det niveau i september 2014.

En tønde olie steg mandag med 2,1 pct. til 72,27 dollar, mens den i Europa gik op med 3,3 pct. til 81,40 dollar. Prisen på olie er steget med næsten 20 pct. i 2018, og den er næsten steget med 40 pct. siden Donald Trump trådte til som præsident i USA.

"Vi beskytter landene i Mellemøsten, de ville ikke være sikre i lang tid uden os, og alligevel fortsætter de med at arbejde for højere og højere oliepriser! Vil vil huske det. Opec-monopolet skal få priserne ned nu!," skrev Donald Trump torsdag på sin Twitter-konto, som følges af 54,6 mio. brugere.

Det havde dog ikke nogen effekt på weekendens møderesultat hos Opec.

"Jeg påvirker ikke priser," lød det fra Saudi-Arabiens energiminister, Khalid al-Falih, efter OPEC-mødet. En klar afvisning af Trump.

Verden bruger nu mere end 100.000.000 tdr. olie i døgnet

Opec venter stigende olieproduktion over de næste fem år 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs