Analytiker: Afregningspris er et hår i Dongs suppe

Det er en vigtig sejr for Dong, lyder det fra Sydbank-analytiker, der dog mener, at afregningsprisen er meget, meget lav.
Foto: Dong Energy
Foto: Dong Energy
AF RITZAU FINANS

Dong Energy skal opføre verdens største havmøllepark i Storbritannien, Hornsea Project Two, og selv om det er en vigtig sejr for det danske selskab, er den lave afregningspris "potentielt et hår i suppen".

Det vurderer Morten Imsgard, senioraktieanalytiker hos Sydbank, over for Ritzau Finans.

"Afregningsprisen for strøm er meget, meget lav og noget af det laveste, der nogensinde er set. Det er selvfølgelig et billede af, at omkostningerne falder drastisk i havvindindustrien i øjeblikket."

"Som analytiker sidder jeg med en fornemmelse af, at Dong byder ind på projekter, hvor man skærer alt overflødigt fra for at kunne stille så skarpe priser som muligt, og at man nok nu er villig til at acceptere lavere afkastkrav end tidligere," siger Morten Imsgard.

Afregningsprisen for Hornsea Project Two er 57,50 pund per megawatt-time (MWH), hvilket er 50 pct. lavere end ved den forrige CfD-runde for blot to år siden.

Morten Imsgard vurderer dog, at Dong stadig bør være i stand til at lave indtjening på projektet.

"Dong er i en position på markedet, hvor det ikke giver nogen mening for dem at tage projekter ind, som der ikke er rigtig, rigtig stor mulighed for at lave en god indtjening på."

"Pointen er bare, at indtjeningen på nye projekter ikke er den samme som de allerede opførte eller dem, som ligger i pipelinen frem mod 2020. Der et sket i skift i industrien, i takt med at den modner, og konkurrencen bliver hårdere," siger Morten Imsgard.

Havmølleparken får en kapacitet på 1386 megawatt, og det er nok til at forsyne over 1,3 mio. britiske husstande, hvilket gør det til verdens største. Parken opføres 89 km fra Yorkshires kyst i det nordlige England og forventes at være driftsklar fra 2022.

Dong Energy-aktien falder mandag ved 10.45-tiden med 0,6 pct. til 330,10 kr., og ifølge Morten Imsgard reagerer aktien stort set ikke, fordi man ikke længere kan have samme krav til afkast på projekter som tidligere.

"Det er den usikkerhed, der ligger, for hvor rentable bliver de har projekter for Dong? Det er klart, at hvis Dong havde vundet med en afregningspris på 100 pund per MWH, var aktiekursen steget som en raket."

"Men markedet sidder med de samme tanker om, at det er vigtigt at vinde de her projekter, men omkostningsrejsen er så voldsom i havmølleindustrien i øjeblikket, at man ikke kan være lige så kræsen med de afkast, man vil have på projektet," siger Morten Imsgard.

Dong tildeles 1,4GW i britisk havudbud

Desperate konkurrenter udgør risiko for Dong ved vigtig auktion

Innogy og Statkraft afgør 860MW havvind næste år

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også