EnergiWatch

Desperate konkurrenter udgør risiko for Dong ved vigtig auktion

"Mange konkurrenter er nok ved at være nervøse for, om Dong er i gang med at løbe fra resten af feltet," lyder det Sydbank-analytiker.

Foto: Dong Energy

Det er vigtigt for Dong, at der falder støttekroner af til energiselskabets havvindmøllepark Hornsea 2, når Storbritannien offentliggør resultatet af auktionen for støtte til havvindmølleprojekter mandag 11. september.

Det danske selskab har en dominerende position på det engelske marked og stor erfaring med havvind. Det giver ifølge Morten Imsgard, der er senioranalytiker hos Sydbank, selskabet en klar konkurrencefordel, men ivrige og desperate konkurrenter kan udgøre en væsentlig risiko i den vigtige auktion.

Ifølge analytikeren er det derfor svært at spå om, hvor stor en del af Dongs projekt, der vil blive tildelt støttekroner i auktionen.

"Dong er det selskab, der ud fra rationelle synspunkter har de bedste muligheder for at byde ind på en sådan auktion og gå sejrrigt derfra."

"Jokeren er, om nogle konkurrenter efterhånden er så desperate, at de byder ind med lavere priser, end regnestykket kræver for at hænge sammen, simpelthen bare for at få fodfæste i industrien. Mange konkurrenter er nok ved at være nervøse for, om Dong er i gang med at løbe fra resten af feltet," siger Morten Imsgard til Ritzau Finans.

Fastholde førerposition

Det engelske marked er det største for Dong, og derfor er det vigtigt for det danske selskab at fastholde sin førerposition på markedet, der er et af de mest komplekse, når det kommer til udviklingen af havvindmølleprojekter. Samtidig er Hornsea 2-parken et af de projekter, der kan fylde i selskabets pipeline i perioden mellem 2020 og 2025.

"Hvis Dong får det her, bliver der masser af arbejde fra 2020 og nogle år frem, og det er positivt, at man hele tiden har en stærk pipeline af produkter at arbejde på. Og så har man jo typisk 15 års sikrede indtægter, som følge af den afregningspris man får tildelt. Det ville være rigtig godt at få fat på det her, og det vil give mere arbejdsro," siger analytikeren.

Hvis Dong ender helt tomhændet efter auktionen, vil det være et stort tilbageslag for selskabet, og det kan få Dong til at sadle om og fokusere på andre markeder som USA og Taiwan.

"Det bliver alternativet for Dong, hvis det får fornemmelsen af, at konkurrencen er løbet løbsk i Europa, så man ikke har mulighed for at få gode afkast på projekterne længere," vurderer Morten Imsgard.

Konkurrencen er særligt blevet hård på det europæiske marked, hvor mindre konkurrenter byder ind med lavere priser for at få den erfaring, de mangler for at kunne klare sig i konkurrencen, fortæller han. I USA og Taiwan vil Dong fortsat være langt foran konkurrenterne, når det kommer til at lande støtte til nye projekter.

I top tre

Ifølge analytikeren er der dog stor sandsynlighed for, at Dong får andel i støttekronerne, men han er mere i tvivl om, hvor stor en del af projektet, de vil gælde for.

"Hvor stort det bliver, afhænger af, hvad konkurrenterne kommer i puljen. Man skal nok op omkring 1 GW eller meget tæt på, før det kan svare sig for selskabet. Det skyldes, at projektets udviklingszone ligger rigtigt langt fra kysten, siger han og henviser til, at det typisk koster mere at opføre vindmøller på dybt vand og langt fra kysten."

Dong har ikke oplyst, hvor stort et projekt det har budt ind med til auktionen. Men analytikeren vurderer, at selskabet har budt ind med et projekt i størrelsesordenen 1,2-1,5 GW, og dermed har projektet potentiale til at blive det største i Dongs historie.

Hornsea 2 er i top tre over de mest oplagte projekter til at vinde auktionen, fortæller Morten Imsgard. Det mest oplagte er den 900 MW store offshore vindpark, Triton Knoll, mens også parken Moray ud for den skotske kyst spås gode chancer for at få tildelt subsidier.

Hvis alle tre projekter skal have støtte, kræver det ifølge Sydbanks analytiker, at budprisen er på 70 britiske cent per kilowatt-time (kWh), men Morten Imsgard er ikke sikker på, at en så lav pris kan lade sig gøre, når opføringsvilkårene typisk er mere udfordrende i England end i andre dele af Europa.

I 2014 var budprisen på Dongs Hornsea 1-projekt 140 cent per kWh, men de seneste år er prisen på havvind faldet. Derfor venter analytikeren, at budprisen denne gang vil lægge et sted mellem 75-80 cent.

Sjældne fugle og utilfredse ornitologer kan bane vejen for milliardgevinst til Dong

Vedvarende energilobby gør fælles front mod vagthund

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs