Dansk Fjernvarme: Reducering af elafgiften er fortsat nødvendig

Skatteankenævnets afgørelse er banebrydende i forhold til at få gang i brugen af overskudsvarme, mener Dansk Fjernvarme, der peger på et potentielt eksporteventyr. Organisationen mener dog fortsat, at det er nødvendigt med en sænkning af elafgiften.
Foto: Dansk Fjernvarme
Foto: Dansk Fjernvarme

Skatteankenævnets afgørelse om at fjerne afgiften på overskudsvarme for Facebooks kommende datacenter i Odense er første skridt på vejen, mener Dansk Fjernvarme. Der er dog fortsat behov for reducere elvarmeafgiften, men så vil Danmark til gengæld kunne iføre sig en førertrøje, der kan kaste eksport af sig.

"Som udgangspunkt vil det være interessant for datacentrene, hvis ellers de vil stille varmen gratis til rådighed, og det har de sagt, at de vil. Så derfor vil jeg da mene, at det her banebrydende i forhold til at få gang i at bruge overskudsvarmen. I hvert fald for datacentrene," siger Kim Mortensen, der er direktør hos Dansk Fjernvarme.

Afgørelsen fra Skatteankenævnet betyder helt kort, at virksomheder, der gratis leverer overskudsvarme til fjernvarmebrug, slipper for at betale afgift af den. Og årsagen til, at den er ekstra interessant for datacentrene er, at centrenes overskudsvarme har en så høj temperatur, at det giver mening at udnytte den.

For inden overskudsvarmen kan tages i brug, skal den varmes yderligere op af en varmepumpe, der kører på strøm, der er underlagt en afgift på 40 øre per KWH. Netop den afgift vil Dansk Fjernvarme have sænket.

"Det her skal hjælpes på vej af, at man halverer elvarmeafgiften til varmepumperne, der skal drive overskudsvarmen," siger Kim Mortensen, der mener, at halveringen er den nødvendige forudsætning for, at man vil kunne udnytte overskudsvarmen fra andre virksomhedstyper.

Den opfattelse deler man hos DI.

"Det er en god afgørelse, men der er brug for at se på afgiften på overskudsvarme fortsat," siger Troels Ranis, der er direktør for energiområdet, og erklærer sig enig med Dansk Fjernvarme i nødvendigheden af en halvering af elvarmeafgiften.

Eksporteventyr lurer

Henrik Hansen, der er direktør for brancheforeningen Datacenter Industrien, mener også, at afgørelsen fra Skatteankenævnet vil være medvirkende til, at flere virksomheder placerer datacentre i Danmark. Han peger på, at det vil betyde, at man opbygger et knowhow, som kan bruges i andre lande.

"Der er store eksportperspektiver, fordi det er et af de områder, hvor vi i Danmark har en konkurrencefordel takket være vores fjernvarmesystem," siger han.

Den opfattelse deler Kim Mortensen, der fortæller, at der på europæisk plan spildes energi svarende til 1.000 euro per EU-borger.

"Den viden og teknologi som vi kan bruge til at systematisere overskudsvarme er selvfølgelig også noget, som danske virksomheder kan bruge på eksportmarkedet. For det er noget, som man efterspørger sig hele verden rundt," siger Kim Mortensen og fortsætter:

"Det er en førertrøje, man kan iklæde sig. Hvor vi kan få nogle erfaringer på at demonstrere, at sådanne nogle anlæg de virker."

Kræver investeringer nu

Men udnyttelsen af overskudsvarmen vil også kræve en række investeringer for fjernvarmeselskaberne. For der skal varmepumper til at løfte temperaturen i overskudsvarmen.

"Så der kommer nogle anlægsinvesteringer. Men man skal også tænke på, at de her datacentre, fuldt udbygget, ligger nogle år ude i fremtiden. Derfor er det vigtigt, at man kan disponere de her anlæg ind i den udbygning, der vil ske af fjernvarmenettet allerede nu," siger Kim Mortensen og tilføjer:

"Hvis man halverede elvarmeafgiften, så vil der være en lang række fjernvarmeselskaber, der i stedet for at investere i biomasseanlæg ville investere i varmepumper."

For udnyttelsen af overskudsvarmen og investeringen i nye varmepumper vil være konkurrencedygtig med biomasse, mener Kim Mortensen, der peger på, at det i de enkelte tilfælde vil komme an på de lokale forhold.

Han peger også på, at biomasse er afgiftsfritaget, hvorfor der vil være en samfundsgevinst at hente ved gennem en halvering af elvarmeafgiften åbne for anvendelsen af overskudsvarme fra mange af de mindre virksomheder, der i dag køler overskudsvarmen ned og smider den væk.

"For Finansministeriet vil det alt andet lige være mere attraktivt, at der er det halve af elvarmeafgiften, der bliver betalt, fremfor at det er en afgiftsfrit brændsel, der driver det," siger Kim Mortensen og tilføjer:

"Så man får en gevinst ud af det, for produktionen har de alligevel."

Aarhus for overskud

Dansk Fjernvarme har beregnet, at den mængde overskudsvarme, der i dag bliver smidt væk, svarer til, at man kunne varme Aarhus op. Og det er vel at mærke uden at regne datacentrene med.

"Det er i den størrelsesorden, vi taler om, der findes af store og små virksomheder, der i dag ikke udnytter overskudsvarmen. Hvis du tager datacentrene med, så bliver det en meget omfattende overskudsvarme, og det er derfor, at det er vigtigt, at de her politiske initiativer kommer nu, hvor man både er i gang med den grønne omstilling og udbygningen," siger Kim Mortensen.

Ifølge Fyens Stiftstidende vil overskudsvarmen fra Facebooks datacenter i Odense i 2020 kunne opvarme knap 7.000 husstande.

Direktøren for brancheforeningen Datacenter Industrien, Henrik Hansen, fortæller til Ritzau, at den nye kendelse giver muligheder for, at eksisterende datacentre kan udnytte overskudsvarmen bedre. 

"Der findes en række mindre datacentre, der har problemer med at komme af med overskudsvarmen. De vil også med en decentral løsning kunne udnytte energien bedre, end det er tilfældet i dag," siger han.

Datacentre kan nu levere overskudsvarme til tusinder

Ny varmepumpe-ordning møder kritik

Fjernvarmeselskaber klar til at overtage overskudsvarme fra Apples datacentre

Afgift rammer datacentres overskudsenergi til lokalsamfund

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også