EnergiWatch

Afgift rammer datacentres overskudsenergi til lokalsamfund

Dobbeltbeskatning bremser grønne energiprojekter, mener branchen. Minister lover at se på problemet.

Foto: Dansk Fjernvarme

Apples datacenter i Viborg og Aabenraa vil opfange overskudsvarmen fra serverne og sende det ud, så det kan opvarme hjem i lokalområdet.

Men overskudsvarme er i dag pålagt en afgift, hvis den genbruges til fjernvarme.

Og det lokale fjernvarmeselskab betaler afgift for at bruge el, når en varmepumpe hæver temperaturen i overskudsvarmen, så den kan sendes ud i stuerne.

Dansk Fjernvarme mener, at det er at skyde sig selv godt og grundigt i foden.

"Der er behov for, at vi får væltet den mur af afgifter, der i dag hindrer effektiv udnyttelse af overskudsvarmen," siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, i en kommentar.

Det er absurd, at man i stedet for at lune folks stuer med genbrugsenergi må skaffe varmen fra andre kilder ved eksempelvis at bruge naturgas eller biomasse.

Apples to datacentre samt Facebooks i Odense vil kunne levere varme nok til at opvarme Aarhus, Odense og Viborg tilsammen ifølge Dansk Fjernvarme.

Kim Mortensen mener, at løsningen er at reducere elafgiften til kollektive varmepumper til det halve af, hvad den er i dag.

"Jeg vil opfordre ministeren og Folketinget til hurtigst muligt at få lavet dette målrettede indgreb og reduceret elafgiften på kollektive varmepumper," siger Kim Mortensen.

Ifølge Dansk Fjernvarme er mængden af brugbar genbrugsvarme fra industri og erhvervsliv, der i dag går til spilde, større end det samlede årlige fjernvarmeforbrug i Aarhus.

Energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt (V) lover at se på det i det kommende energiforlig.

"Der er ikke god fornuft i, at overskudsvarmen bare bliver sendt op og ikke bliver brugt til at sikre den lokale varmeforsyning. Det gælder ikke bare Aabenraa, men også andre arbejdspladser i Danmark," siger han.

Minister: Danmarks grønne energi trækker Apple hertil

Apple bygger yderligere et datacenter i Danmark

Facebook bekræfter fynsk datacenter

Forsiden lige nu

Schlumberger og Subsea 7 laver nyt samarbejde

De to offshoreserviceselskaber Schlumberger og Subsea 7 er i forhandlinger om et nyt joint venture, der skal bygge videre på et eksisterende samarbejde om at tilbyde services både på og under vandoverfladen.

Hvem er Årets Energibombe?

Energiselskabet Aura har lavet en ny pris, der skal uddeles til ”en ildsjæl” blandt selskabets andelshavere.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere