EnergiWatch

Professor vil indføre deleøkonomi på energimarkedet

Et nyt projekt ledet af DTU-professor undersøger mulighederne for at indføre deleøkonomi i elforsyningen.

Foto: /ritzau/Sisse Dupont/

Deleøkonomi er det nye sort. Det vinder vej i alle brancher og nu vil en professor fra DTU Elektro indføre det i elforsyningen. Det betyder, at husstande med f.eks. solceller og varmepumper kan blive såkaldte prosumers.

Det skriver Ingeniøren.

"Jeg tror, at man ved at designe et marked med åbne platforme – hvor forbrugere kan købe strøm af hvem som helst, og hvor også producenterne kan handle direkte med kunderne – vil kunne skabe et vældigt engagement hos forbrugerne, der både vil kunne gøre forbruget mere fleksibelt, udnytte produktionsapparatet bedre og forbedre forsyningssikkerheden," siger Pierre Pinson, der er professor på DTU Elektro, til mediet.

Han har stået bag flere projekter, der arbejder med forskellige modeller i fremtidens elmarked. I øjeblikket arbejder han på ét, der hedder The Energy Collective, der foreslå og analysere nye typer elmarkeder med forbrugeren i centrum. Projekter, der samarbejder med bofællesskab på 50 familier, har fokus på design-aspekter og nye muligheder inden for it, elnet-drift og på de institutionelle og samfundsmæssige aspekter af forbruger-centrerede elmarkeder, skriver Ingeniøren.

Men det er ikke lige til at indføre deleøkonomi i elforsyningen, fortæller Pierre Pinson. Han mener, at det vil kræve ændringer af både det systemmæssige set-up, vilkår og måske også de roller som netselskaberne og Energinet.dk har i dag. Ydermere vil det også kræve ny lovgivning. Her peger han på, at man bør designe nettarifferne efter hvor langt, strømmen skal transporteres, således at lokalstrøm bliver billigere. Derved kan man også spare penge til kabeludbygning.

Energiens digitale fremtid er lige om hjørnet

Dong hyrer konsulenter til at omstille det danske elnet

Fynske energiselskaber danner fælles front mod strømfrås

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere