Analytiker: Der kan komme belastende ting frem

Selv om Rigsrevisionen forlods har fået det benspænd, at der ikke må offentliggøres fortroligheder i nyt Dong-notat, så kan der komme noget frem. Omvendt kan undersøgelsen også blive til gavn for Dong.
Foto: /ritzau/Thomas Borberg
Foto: /ritzau/Thomas Borberg
RITZAU FINANS

Statsrevisorerne har bedt Rigsrevisionen undersøge Dong. Og selv om nyheden om undersøgelsen ikke umiddelbart lader til at afskrække Dongs aktionærer, kan det ikke udelukkes, at undersøgelsen kan ryste informationer af sig, som på sigt kan påvirke Dong-aktien.

Rigsrevisionen skal undersøge Dong-salg

Det vurderer Morten Imsgard, der er analytiker i Sydbank.

"Det er klart, at hvis der kommer nogle informationer frem, som belaster nogle af de projekter eller de medarbejdere, som Dong har i dag, så kan det blive en sag, som vedkommer nutiden. Men i første omgang er det mest en undersøgelse af noget, som er i Dongs historiebøger - om alt er foregået korrekt," siger Morten Imsgard til Ritzau Finans.

Analytikeren er heller ikke overrasket over, at aktien i Dong ikke oplever nogen nævneværdig reaktion oven på nyheden om, at Statsrevisionen, der er politisk valgte vagthunde, har bestilt undersøgelsen.

"Det har man jo, fordi det er et statsejet selskab, som nu er blevet børsnoteret. Der vil man gerne have vished om, at alt er foregået fuldstændigt efter bogen," forklarer Morten Imsgard.

Kan komme Dong til gavn

Undersøgelsen kan da omvendt også komme Dong til gavn.

"Dong er jo heller ikke tjent med, at der hele tiden bliver stillet spørgsmål ved, hvorvidt de på et tidspunkt er blevet foræret væk. Så for dem har det jo også en interesse at få det kapitel lukket ned. De må være meget trætte af at svare på spørgsmål om værdiansættelsen af selskabet i et historisk perspektiv. De vil jo meget hellere snakke om Dongs fremadrettede forretningsmuligheder," påpeger Morten Imsgard.

Statsrevisorerne vil blandt andet have Rigsrevisionen til at undersøge Dong-ledelsens og Finansministeriets rolle, udbyttebetalinger og udviklingen i selskabets værdi siden børsnoteringen.

Folketingets Finansudvalg godkendte i januar 2014 en aftale om kapitalindskud i det dengang statsejede Dong Energy på cirka 13 mia. kr.

Indskuddet kom dels fra de nye investorer ATP, PFA og Goldman Sachs, der dermed fik en ejerandel i energikæmpen.

Siden har der været vedvarende kritik af, at staten solgte for billigt ud af energiselskabet. Det har affødt byger af spørgsmål. Blandt andet har der været stillet mere end 200 folketingsspørgsmål om sagen.

Statsrevisorerne beder derfor Rigsrevisionen om at fokusere på at afdække de forhold, der kan bibringe nyt i sagen.

Dong-aktien lukkede onsdag 0,1 pct. højere i 267,20 kr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også