Franske fagforeninger kan spænde ben for britisk atom-kæmpe

Svaret om fremtiden for det enorme Hinkley Point atomkraft-projekt blæser i vinden. Senest har franske fagforeninger med afgørende indflydelse sået ny tvivl om projektet.
Foto: EDF
Foto: EDF
JENS NIELSEN

Selv om en afgørelse om Hinkley Point har været undervejes i årevis, der stadig stor usikkerhed om fremtiden for det 200 mia. dyre fransk-britiske atomkraftværk. Værket skal efter planen skal stå færdigt i 2025.

BBC oplyser, at energikoncernen EDF, som skal opføre Hinkley Point, nu har udskudt en afgørelse, mens man forhandler med fagforeningerne.

Selskabet havde satset på støtte fra en komite af fagforbund, men fik i stedet en nedadvendt tommelfinger. Fagforeningerne er en afgørende faktor i beslutningsprocessen i EDF, der er 85 pct. ejet af den franske stat.

"Fagforeningerne vil næppe give deres opbakning til projektet i dets nuværende form," siger Jean-Luc Magnaval, sekretær i den fagforeningskomite, som EDF-ledelsen har forhandlet med, til BBC-programmet Newsnight.

De franske fagforeninger er bekymret for, om gigant-projektets omkostninger vil dræne EDF.

"Vi har forbehold når det gælder flere forhold i projektet: dets organisation, forsyningskæder, opførelse og indkøb," siger Jean-Luc Magnaval til Newsnight.

Frankrigs økonomiminister har flere gange forsikret, at landet står bag det store projekt, og at en beslutning vil blive taget snart.

Men fortsætter EDF med at udskyde en beslutning om at gå i gang, kan det i sig selv blive en stopknap - som kan aktiveres i London.

Ifølge The Times har den britiske regering en klausul i kontrakten med EDF, som giver briterne ret til at annullere projektet, hvis det bliver voldsomt forsinket.

Hinkley Point atomkraftværket skal efter planen opføres i Somerset i Sydengland og fra 2025 producere syv procent af Storbritanniens samlede energiforbrug.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også