Finansudvalg siger god for børsnotering af Dong

Folketingets finansudvalg bakker op om regeringsforslag om at børsnotere det danske energiselskab Dong Energy. Finansministeriet har tidligere oplyst, at staten har planer om at sælge op mod 36 mio. aktier i energiselskabet.
Foto: Lars Krabbe
Foto: Lars Krabbe
RIYZAU FINANS

Finansudvalget bakker op om regeringens forslag om at børsnotere Dong Energy.

Det fortæller Benny Engelbrecht, der er næstformand i udvalget, i et skriftligt svar ifølge Bloomberg.

I marts meddelte Finansministeriet, at staten har planer om at sælge op mod 36 mio. aktier i energiselskabet i forbindelse med en kommende børsnotering. Samtidig oplyste det, at provenuet fra salget vil blive brugt til at nedbringe statens gæld.

Komiteen for børsnoteringen valgte i december, at det er bankerne JPMorgan, Morgan Stanley og Nordea, der skal være joint global coordinator i forbindelse med børsnoteringen. Citigroup, Danske Bank og UBS blev desuden valgt til at være såkaldte joint bookrunners, mens Nordea og Danske Bank også skal stå for aktiesalget for ordrer under 3 mio. kr.

Det er ikke første gang, at der er foreslået en børsnotering af Dong. Allerede i 2004 indgik den daværende VK-regering en bred politisk aftale med De Radikale, Dansk Folkeparti, SF og Socialdemokraterne, men der blev sat en stopper for den ellers planlagte børsnotering.

I 2013 præsenterede partierne igen, at de vil børsnotere selskabet, men at det først ville komme på tale efter en kapitaludvidelse. I september samme år gav Goldman Sachs, ATP og PFA et tilbud på køb af aktier i energiselskabet, og Finansministeriet godkendte, at selskaberne måtte skyde 11 mia. ind i Dong Energy. Planerne om at sælge en del af selskabet til Goldman Sachs mødte efterfølgende politisk modstand, men aftalen endte med at gå igennem i 2014.

I september sidste år genoplivede Dong Energy så snakken om en børsnotering, da energiselskabet meddelte, at det planlagde en børsnotering inden for de næste 18 måneder, og i december meddelte selskabet så, hvilke banker der skal stå for børsnoteringen.

I dag er det fortsat den danske stat, der ejer størstedelen af Dong. Staten ejer nemlig 58,8 pct., mens Goldman Sachs har en ejerandel på 18 pct. SEAS-NVE Holding ejer 11 pct., og ATP har en ejerandel 5 pct. Efter børsnoteringen er det planen, at staten fortsat ejer mindst 50,1 pct. af aktierne.

IEA ser oliebalancen nærme sig

EU anerkender behovet for kraftværker i baghånden

Der er blevet større rift om danske gaskunder

Elpriser får SE til at gå i defensiven

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også