Analytikere sender Dong på børsen uden olie

Det kan blive en løsning at opsplitte Dong Energy i to og børsnotere dem separat, lyder det fra analytiker.
Foto: DONG
Foto: DONG

Dong Energy kan få alvorligt travlt det næste halve års tid. I hvert fald hvis det står for troende, at energiselskabet pønser på at lade sig børsnotere allerede inden for de kommende seks måneder, som Finans onsdag citerede centralt placerede anonyme kilder for.

Dong satser på lynnotering

For Dong skal på børsen som et grønt selskab, og skal altså derfor have afhændet sin olie- og gasforretning. Den velkendte antagelse er analytikere fra SEB, Jyske Bank og Sydbank enige om over for Børsen. For Nordsøens olie passer sig bare ikke godt ind i samme historie som Nordsøens havmølleparker.

Dong har længe set på frasalg

Selv har Dong da også været alt andet end afvisende over for at afhænde sin oliedivision.

"Vi ser på en række muligheder. Der er gode argumenter for, at E&P på sigt kan fortsætte sin vækst inden for koncernen. Omvendt kan man sige, at det måske ikke er så logisk at børsnotere både vindmølleaktiver og oliedivisionen i samme selskab. Men vi arbejder stadig med begge scenarier, og så må vi finde ud af, hvad beslutningen bliver," sagde adm. direktør Henrik Poulsen allerede i september til EnergiWatch.

Poulsen åbner for frasalg af Dongs oliebutik

Den tyske opsplitningsmanøvre

Imidlertid gør de både lave og svingende oliepriser ikke nødvendigvis et hurtigt frasalg af olien til nogen simpel manøvre. Men der er også en anden mulighed, vurderer Jens Houe fra Jyske Bank i Børsens artikel. For det danske energiselskab kan inden børsnoteringen vælge at lade sig opdele i en grøn og en sort Dong.

Den strategi er valgt af det tyske energiselskab Eon, der fra årsskiftet udspinder sin sorte energi i selskabet Uniper, mens ligeledes tyske RWE kom med samme udmelding i sidste uge.

Presset tysk elkæmpe vil udskille grøn energi

"Jeg tror, at Dong først og fremmest vil sælge sin olie- og gasforretning. Men hvis ikke det lykkes, så vil en plan B være, at børsnotere den del af forretningen for sig selv," siger Jens Houe til avisen og uddyber:

"Man kan skille forretningerne ad, lige som man i sin tid gjorde med Novo Nordisk og Novozymes. Og så kunne man have to i stedet for én aktie og stadig børsnotere det grønne Dong med den aktiehistorie, man gerne vil knytte til."

 

Avis: Dong overvejer frasalg af olieterminal

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også