Glencores nedtur gør tusindvis af afrikanere arbejdsløse

Glencore lukker sine kobberminer i Zambia i for at genoprette råvarepriserne. Det går udover mindst 4.000 afrikanere, der mister deres arbejde.
Foto: Urs Flueeler/AP/Polfoto
Foto: Urs Flueeler/AP/Polfoto

Indtil for nylig stod de afrikanske kobberminer for en tredjedel af Glencores produktion, men de faldende råvarepriser har nu fået koncernen til at stoppe sine aktiviteter i Zambia.

Det går udover 4.000 medarbejdere og et ukendt antal af kontraktansatte, der alle mister deres arbejde i de 18 måneder, hvor det schweiziske selskab sætter produktionen på pause.

Glencore åbnede sine miner i Kitwe, Zambia for ti år siden, og siden da er den lokale økonomi blevet dybt afhængig af produktionen, skriver Bloomberg.

Derfor er det også et hårdt slag for befolkningen i byen med 20.000 indbyggere, at minekoncernen lukker de såkaldte Mopani-miner for at mindske udbuddet og stabilisere kobberprisen.

”Konsekvenserne vil blive enorme,” siger entreprenøren Allan Mukosha til Bloomberg og vurderer, at lukningen vil føre til hjemløshed og kriminalitet.

”Mange mennesker vil ende på gaden. Fattigdommen vil stige. Kriminaliteten vil også stige,” siger han.

Foruden minen i Kitwe lukker Glencore også sine aktiviteter i Den Demokratiske Republik Congo. Schweizerne planlægger dog at investere 950 mio. dollar i en modernisering af minerne, der efter planen åbner igen om halvandet år.

Råvarekoncernen vil samtidig fortsætte sin involvering i lokale projekter inden for sundhed, uddannelse og en række andre områder, oplyser selskabet til Bloomberg.

Glencore gør klar til frasalg

Glencore beskylder spekulanter for udsving i aktiekurs

Glencore-direktør angriber hedgefonde

Glencore gennemfører massiv kapitalforhøjelse

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også