Duedahl: Vækstmål intakte - vi må bare købe os til dem

Energiselskabet SE får svært ved at indfri målet om en omsætning på syv milliarder kroner i 2018 alene, erkender sydjyderne. "Men jeg vil ikke afvise de syv mia. kr. som urealistisk, men det bliver en mere akkvisitativ vej til det," siger topchef Niels Duedahl.
Foto: SE
Foto: SE

Hvis man ikke kan levere væksten selv, må man købe op eller slå sig sammen med andre.

Sådan lyder ræsonnementet hos topchefen for energiselskabet SE, Niels Duedahl.

For selv om flere uheldige udviklinger presser sydjydernes store mål om en omsætningsvækst på minimum 10 pct. hvert år og en omsætning på syv mia. kr. i 2018, så vil han ikke afskrive vækstambitionerne.

I årsregnskabet fra sidste uge, som bød på et rekorddårligt resultat på -172 mio. kr. og en næsten ubetydelig vækst på blot 39 mio. kr. til 4.507 mio. kr., annoncerede SE ellers, at 2018-strategien skulle revideres, da "det kan vise sig at blive udfordrende at realisere denne aspiration allerede i 2018."

Men direkte adspurgt vil Duedahl ikke skrotte målene.

"Det er for tidligt at sige, at de syv mia. kr. er urealistisk. Det, der står klart, er, at vejen til de syv mia. kr. bliver anderledes, end vi troede. Det er det, vi arbejder med pt. Men jeg vil ikke afvise de syv mia. kr. som urealistisk, men det bliver en mere akkvisitativ vej til det," siger han i et interview med EnergiWatch.

Blev negativt overrasket

SE har i de seneste år investeret heftigt på en række områder, hvoraf købet af Stofa til 1,9 mia. kr. står som det klart største.

Alligevel har det ikke været nok til at øge omsætningen så meget som håbet, fordi selskabet samtidig har set et lavere elforbrug, lavere elpriser og et pres på tv-markedet, hvor udviklingen går mod mindre tv-pakker og over til streaming.

Derfor er SE som nævnt i gang med at revurdere strategien, som blev iværksat så sent som i 2013. Men - understreges det - SE's " langsigtede, strategiske rationaler er fortsat intakte," som selskabet skriver i årsberetningen.

Niels Duedahl uddyber:

"Det, som er vores strategiske genovervejelse, er, at vores hidtidige 2018-strategi havde nogle organiske vækstforventninger i sig - herunder at vi ville se en markant stigning i elforbruget, en mindre erosion af tv-markedet osv. Men her må vi bare erkende, at der er vi blevet negativt overrasket," siger han.

Men i stedet for at skrue ned for målene, vil fokus i stedet blive på at skrue op for opkøb og fusioner. Og til trods for udfordringerne med at integrere Stofa, som udløste et ekstraordinært tab på 92 mio. kr. i 2014, så er det ikke mindst fusionerne, som SE har et godt øje til, forklarer Duedahl.

Færre penge op af lommen

"Vi kigger meget på fusioner. Sidste år fusionerede vi med to mindre elselskaber - Ærø Elforsyning og Vejle Oplands Strømforsyning - og vi mener, at vi er en attraktiv fusionspartner. Det arbejder vi også på at være, for det er måden til fortsat at få skala på, og fusioner er selvfølgelig bedre end opkøb, da det handler om at bytte penge i stedet for at skulle have penge op af lommen," siger han, men tilføjer alligevel:

"Men der vil også være opkøb, ligesom vi for nylig købte en andel i Sydfyns Elforsyningsnet, og der vil være andre fibernet, som vi vil være interesseret i for at få mere skala i vores egen teleforretning," siger Duedahl og fortæller, at der på teleområdet "helt klart" vil komme nyheder fra SE om fusioner eller overtagelser i 2015.

Endelig er SE-bossen også åben for partnerskaber som det, selskabet indgik sidste år med Sydfyns Elforsyning, hvor sydjyderne overtog 25 pct. af fynboernes fibernet og lavede en integreret driftsløsning på teleforretningerne.

"Det er et eksempel på, at vi ikke fusionerer, men kun har et delvist køb og går i familie med hinanden og får skalafordele til begges gavn. Sådan nogle aftaler vil vi gerne lave, fordi det giver os en upside, uden at vi skal have milliarder op af lommen," forklarer Niels Duedahl.

Andre vil få problemer

Netop skala er og bliver alfa og omega i de kommende år, understreger han.

"Vi mener helt klart, at skala både i energi- og telesektoren er fuldstændig fundamentalt for at have et lavt cost-niveau, indkøbspower osv. Vi tror, at skalaeffekterne bliver endnu mere dominerende, og jeg tror, at de virksomheder, som ikke formår at blive en del af konsolideringen og få skabt skala, vil få problemer på lang sigt," fortæller han.

"Her mener vi, at vi står stærkt, og at vi er en god partner at arbejde sammen med, fordi vi allerede har skala i både vores energi- og teleforretning. Så hvis vi kigger fremad, så mener vi, at vi, til trods for at vi har haft et svært år, står i en stærk strategisk position."

Ditlev Engel får topstilling hos vind-investor

SE-direktør i spidsen for Stofa

Analyse: Dong-rivaler med skrøbelige finanser

Analyse: Så solide er de danske storspillere

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også