Rapport: Flere skal have fjernvarme

Fjernvarmenettet bør udbygges, så det dækker mere end 60 pct. af landet.
Foto: Presse
Foto: Presse

I dag udgør fjernvarme 50 pct. af den samlede opvarmning i Danmark, men det tal bør hæves markant til 62 pct. frem mod 2035. Det er det mest fornuftige både teknisk og økonomisk.

Sådan lyder anbefalingen i en ny Fjernvarmeanalyse-rapport, som Energistyrelsen har fået udarbejdet af konsulenterne i Cowi og EA Energianalyse.

Danskerne vil have det

Rapporten er interessant, fordi den kommer forud for politiske forhandlinger om, hvordan Danmarks energi-infrastruktur skal se ud de næste mange år. Konklusionen begejstrer branchens lobbyister.

"Fjernvarmeanalysen bekræfter, at fjernvarme skal udbygges, fordi det er den fleksible løsning, som kan sikre en fossilfri fremtid," siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, i en meddelelse.

Han hæfter sig ved, at analysen flugter med holdningen i befolkningen.

”Dansk Fjernvarme fik for nylig foretaget en TNS Gallup-undersøgelse, og her er budskabet klart. Man vil have fjernvarme, hvor det er muligt”.

Eldrup ny formand for grøn tænketank

Selvom fjernvarmen i dag udgør 50 pct. af det samlede varmeforbrug i Danmark, er det faktisk 63 pct. af boligerne, som har fjernvarme. Det svarer til mere end 1,6 millioner hustande, og at mere end tre millioner danskere får deres varme fra fjernvarme.

En af de store fordele ved fjernvarme er evnen til at lagre energien, hvilket gør fjernvarmeudbygningen til et rigtig godt supplement i den grønne udbygning, hvor ustabile energikilder som eksempelvis vind og sol fylder stadig mere.

Beslutningerne skal træffes nu

Ifølge Dansk Fjernvarme kan systemet gemme energi i dage og uger. Nogle fjernvarmeværker arbejder sågar med lagring fra sommer til vinter.

"Vi har nu kun mindre end 21 år til at omstille energisystemet til at være helt grønt og fossilfrit. Det er derfor nødvendigt, at der nu bliver taget de nødvendige politiske beslutninger, så fjernvarmeværker og andre energiaktører har sikre rammer for, hvordan de kan og skal investere," siger Kim Mortensen.

Sprøjter 30 millioner i gammelt fjernvarme-anlæg

Fjernvarme produceres på flere forskellige måder, og ikke alle er lige grønne. Ifølge brancheforeningen er 52 pct. af fjernvarmen "grøn" anno 2014.

Systemet kan aftage overskudsvarme fra fabrikker og affaldsafbrændinger, som ellers ville gå tabt, og derudover er kilderne typisk jordvarme, solvarme og biomasse som flis og halm.

Folkene fra Cowi og EA Energianalyse peger i rapporten på, at udbygningen bør ske i områder, der ligger i forlængelse af allerede eksisterende fjernvarme-net.

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også