EnergiWatch

Professor: DONG-salg undergraver kamp mod skattely

Goldman Sachs' ejerandel af Dong vil blive placeret i et selskab, der hører hjemme i Luxembourg.

Foto: Mark Lennihan

Regeringen betegner det som en mærkesag at ville bekæmpe international skattespekulation og skattelylande.

Men samtidig arbejder regeringen på at sælge en del af den statsejede energivirksomhed DONG til et Goldman Sachs-datterselskab i Luxembourg.

Et land, der har en lang historie for at muliggøre skattespekulation, siger en professor til Information.

"Det kunne være et tegn på, at der er noget skatteplanlægning involveret, når man gør det gennem Luxembourg," siger Niels Johannesen, lektor ved Københavns Universitet, som forsker i internationale skatteregler og skatteplanlægning.

"Luxembourg har en lang historie for at gøre næsten alt, hvad de kan for at muliggøre forskellige former for skatteplanlægning," tilføjer han til Information.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Ifølge den aftale, som den danske regering har indgået med Goldman Sachs, og som ikke er endeligt godkendt af Folketinget, vil Goldman Sachs' ejerandel i DONG blive placeret i selskabet New Energy Investment, der er hjemhørende i Luxembourg.

Det er "hykleri" og er i direkte modstrid med regeringens hidtidige udmeldinger om at ville bekæmpe skattely, lyder beskyldningen.

"Man sælger til et selskab, som er baseret i et land, der systematisk modarbejder de målsætninger, som den danske regering har om at bremse skatteunddragelse," siger Lars Koch, skatteekspert i udviklingsorganisationen IBIS.

"Man kommer til at legitimere et skattely som Luxembourg, og man kommer til at legitimere en struktur, der er sat op til at sikre skatteunddragelse," tilføjer han.

Skatteministeren har ikke nogen kommentarer til kritikken fra skatteeksperterne, men henviser til Finansministeriet.

"Jeg forventer selvfølgelig, at Goldman Sachs vil overholde dansk og international skatteret," lyder det i et kort skriftligt svar fra finansminister Bjarne Corydon (S) til Information.

/ritzau/

Mere fra EnergiWatch

Shell afviser at forholde sig til sviner mod dansk raffinaderi

Crossbridge Energy undersøgte raffinaderiet fuldt ud forud for overtagelsen, siger talsperson fra Shell. Talspersonen forholder sig imidlertid ikke til, at raffinaderiet kritiseres i hårde vendinger i en intern mail sendt af en kommunikationsansat hos Shell.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs