EnergiWatch

Poulsens redningsplan virker

Fremgang på stort set alle finansielle poster i nyt DONG regnskab for 3. kvartal. Selskabet opjusterer forventningerne til 2013.

Foto: dong

Indtjeningen stiger med hele 4,6 mia. kroner for de første ni måneder af 2013 til 11,2 mia. kroner, nettoresultatet stiger med 2,5 mia. og udgør i årets første ni måneder 0,52 mio. kroner mod et tab i samme periode sidste år, og pengestrømmene fra driftsaktiviteterne er gået frem til 6,5 mia. kroner mod 5,3 mia. kroner sidste år.

Sådan lyder tallene fra det netop offentliggjorte regnskab fra DONG Energy. Et regnskab der samtidig byder på en opjustering på en halv mia. kroner til resultat for 2013.

DONG's vindforretning fordobler indtjeningen 

"Resultatet for årets første 9 måneder understreger, at DONG Energy's performance og finansielle styrke udvikler sig i den rigtige retning. Indtjeningen (EBITDA) stiger væsentligt, mens gælden falder, hvilket har sikret en betydelig forbedring af koncernens finansielle nøgletal," siger Henrik Poulsen i en fondsbørsmeddelelse.

Sparetiltag virker

En af de væsentligste forklaringer på det stærkt forbedrede resultat i DONG Energy er effekten af de mange frasalg og sparetiltag, som DONGs topchef Henrik Poulsen har taget initiativ til. Spareplanerne viser sig i et stærkt reduceret netto investeringsniveau - det er faldet 3,9 mia. kroner til 7 mia. kroner i årets første ni måneder. Frasalg er sket i form af det svenske vandkraftselskab Kraftgården (3,3 mia. kr.), den polske onshore vindforretning (1,8 mia. kr.), det norske gasfyrede kraftværk Mongstad (1,8 mia. kr.) samt salg af transmissionsaktiverne på London Array (2,0 mia. kr.)

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Samlet har de mange sparetiltag ført til en omkostningsreduktion på 1,1 mia. kroner, og de har reduceret DONG Energys gæld med 2,1 mia. kroner fra udgangen af 2012 til dags dato. DONGs gæld udgør nu 29,9 mia. kroner.

Norsk tab skæmmer oliedivision

DONGs olie- og gasindvindingsforretning har været hårdt prøvet i år, blandt andet på grund af problemer i Siri-feltet. Meget tyder dog på, at olie- og gasforretningen er på vej tilbage på sporet. Produktionen af olie og gas er stigende igen, drevet af DONG Energy's forøgede andel i Ormen Lange. Det vil bidrage til, at E&P endnu engang leverer et markant bidrag til koncernens samlede indtjening. Herudover har E&P et stærkt fokus på reparationen af Siri-platformen og udbygningen af de to store projekter Laggan-Tormore (UK) og Hejre (DK), skriver DONG Energy i regnskabet.

Dog må DONG Energy lide den tort at tage en nedskrivning på 0,4 mia. kroner efter skat på de norske felter Oselvar og Ulla.

DONG CEO Henrik Poulsen fortæller EnergiWatch, at nedskrivningerne “til dels er en integreret del af at være i olie- og gasindustrien", men siger samtidig, at “det selvfølgelig aldrig i sig selv er tilfredsstillende, når man sidder tilbage med en investering, der ikke udviklede sig efter planen.”

Han forventer, at reparationen af Siri-platformen er på plads i midten af 2014, hvorefter produktionen kan genoptages.

OPDATERET 10:48: Kommentarer fra Henrik Poulsen.

DONG's tyske frasalg på plads 

Så kom DONG's store norske frasalg 

Mere fra EnergiWatch

Københavns klimamål på vej op i den blå luft

Efter glippet udbudsdeltagelse kræver det "mirakler" at få CO2-fangst i storskala i 2025, konstaterer ARC. Borgmester erkender, at det ser svært ud for hovedstaden at leve op til sit klimamål uden, og vil have regeringen til at ændre på reglerne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs