Frasalg nødvendig før DONG-investering

Det var helt afgørende, at DONG Energy fik solgt ud af sine aktiviteter, for at få nye investorer med.
Foto: Mik Eskestad
Foto: Mik Eskestad
AF RITZAU FINANS

Dong fik først 11 milliarder kroner i ny kapital fra den internationale investeringsbank Goldman Sachs samt de danske pensionsgiganter ATP og PFA, da energikoncernen havde solgt kraftigt ud af sine aktiviteter.

Det oplyser finansminister Bjarne Corydon (S) efter den seneste milliardindsprøjtning fra de tre investorer.

Goldman Sachs-milliarder styrker kreditrating

Fast grund under fødderne

Nu ejer Goldman Sachs 19 procent af aktierne, mens ATP køber fem procent og PFA to procent. Samtidig sænker staten sin aktiepost i Dong fra 81 procent til 60 procent.

"Det var ubetinget nødvendigt for at få styr på situationen i Dong, og man er klar til at tage den satsning, hvor man lægger op til havvindmøller. Nu har man fast grund under fødderne om, at der er et solidt kapitalgrundlag," siger Bjarne Corydon.

Henrik Poulsen: Goldman Sachs følger min plan

Dong havde brug for ny kapital for at følge sin forretningsplan om at investere i havvindmøller. Planen er meget "kurant, ambitiøs og offensiv", mener finansministeren.

"Den går ud på at tjene penge til samfundet ved at gøre det, man er allerbedst til, nemlig ved at bygge havvindmøller," siger Bjarne Corydon.

Planer for exit

Det er forståeligt, at Goldman Sachs, ATP og PFA kan sælge deres aktier, hvis energikoncernen ikke er blevet børsnoteret inden foråret 2018, forklarer finansministeren.

"Når man som privat investor går ind i et selskab, der ikke er børsnoteret, så er man naturligvis interesseret i betingelserne for at kunne komme ud igen, eftersom man ikke kan komme ud ved at sælge sine aktier på børsen," siger Bjarne Corydon.

Fritz Schur bakser med bestyrelseskabale

Dong Energy har hovedsæde i Danmark og beskæftiger 7000 ansatte. Koncernen omsatte i 2012 for 67 milliarder kroner. Den producerer, distribuerer og handler energi i Nordeuropa.

"Vi har et meget stort, statsligt aktieselskab med nogle meget ambitiøse planer for at investere sig til vækst. Det har man nu fået et meget solidt grundlag for at gøre," siger Bjarne Corydon.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også