Dong-salg kan ramme staten

Hvis planerne om at føre DONG Energy på børsen går i vasken, kan de nye investorer forlade DONG og lade staten hænge på regningen.
Foto: ANDREASEN CARSTEN
Foto: ANDREASEN CARSTEN

Investeringen i DONG Energy fra en række finansielle investorer - anført af den amerikanske storbank Goldman Sachs, kan risikere at ramme den danske stat som en boomerang. Det skriver Berlingske Business.

Ved at lukke de nye investorer ind, kan DONG hente 11 mia. kr. ny egenkapital og i al væsentlighed opfylde sin finansielle handlingsplan, der skal sikre fortsat vækst inden for olie-og gasmarkedet samt offshore-vind. Men de nye aktionærer har skrevet en kattelem ind i kontrakten.

Henrik Poulsen: Goldman Sachs følger min plan

»Såfremt DONG Energy ikke er blevet børsnoteret efter aflæggelsen af regnskabet for 2017, har de nye investorer mulighed for at sælge deres aktier tilbage til staten på forud aftalte vilkår«, står der i en meddelelse, parterne har offentliggjort. Her fremgår det også, at aftalen endnu mangler at blive forhandlet endeligt på plads.

Gik galt i 2008

Kattelemmen, der reelt er en statslig tilbagekøbspligt, kan ramme den danske stat i nakken, såfremt usikkerhed på energimarkederne eller den globale økonomi spænder ben for en børsnotering inden for tidsfristen på fire år.

Fritz Schur bakser med bestyrelseskabale

Senest i 2008 var DONG langt med en børsnotering, men daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen ( V) afblæste den med henvisning til usikkerhed på grund af finanskrisen.

Og situationen fra 2008 kan meget vel gentage sig, vurderer senioranalytiker Jakob Magnussen fra Danske Bank, over for Berlingske Business.

Her er DONG's nye finansdirektør

»Aktiemarkedet kan sagtens fryse til igen, og så vil staten være tvunget til at købe de her aktier tilbage fra Goldman Sachs, ATP og PFA. Historisk har Goldman Sachs været gode til at sikre sig i den her type aftaler,« siger Jakob Magnussen.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også