EnergiWatch

Dong bremser kæmpeblødning i kerneforretning

Udviklingen i Energy Markets var grufuld for Dong i sidste halvår af 2012. Bøtten er imidlertid vendt i første kvartal af 2013.

Dong kan glæde sig over en tiltrængt bedring i Energy Markets, som er den del af forretningen, der fungerer som bindeled mellem koncernens fremskaffelse og salg af energi.

Godt nok har de første tre måneder budt på et tab på 99 millioner kroner, men det er småpenge sammenlignet med de knap 4,3 mia. kr., der blev tabt i Energy Markets i tredje og fjerde kvartal af 2012.

Dongs overskud skrumper drastisk 

Særligt tredje kvartal sidste år var grimt med et tab på godt 3,1 mia. kr., mens fjerde kvartal bød på et minus på 1,15 mia. kr. Tabet i første kvartal af 2012 lå på 148 millioner.

En central forklaring på det store tab i sidste halvdel af 2012 er 2,9 mia. kr. i hensættelser til tabsgivende kontrakter på gaslagerkapacitet og kapacitet i en LNG terminal til flydende gas i Holland. Nedskrivningerne skete kort efter topchef Henrik Poulsens tiltræden.

Energy Markets forretningen har været den største akilleshæl i løbet af de sidste par år. Det seneste positive kvartal i den del af forretningen ligger helt tilbage i andet kvartal af 2011, hvilket placerer området i epicenteret af koncernens økonomiske skammekrog.

Q1: Vind og olie trækker Dongs indtjening op 

Til og med 2011 var Energy Markets ellers en stabil kilde til afkast i Dong. Fra 2007 til 2011 lå overskuddet mellem 1,6 og 4,4 mia. kr. - men den behagelige udvikling satte et jammerligt 2012 altså en stopper for.

Langt fra alt er dog positivt i årets første Dong-regnskab. Trods en pæn udvikling i vind- og olieforretningen og barberede omkostninger dykker overskuddet fra 2,3 mia. i samme periode sidste år til 0,5 mia. kr. Samtidig er gælden siden nytår steget med 2,6 mia. kr. til nu at ligge på 34,5 mia. kr.

Knap 500 flere årsværk hos Dong 

Mere fra EnergiWatch

Shell afviser at forholde sig til sviner mod dansk raffinaderi

Crossbridge Energy undersøgte raffinaderiet fuldt ud forud for overtagelsen, siger talsperson fra Shell. Talspersonen forholder sig imidlertid ikke til, at raffinaderiet kritiseres i hårde vendinger i en intern mail sendt af en kommunikationsansat hos Shell.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs