Forsyningsformand om bøde for karteldannelse: Det er ikke hos os der er foregået noget ulovligt

Brønderslev Varme risikerer millionbøde efter at have overtaget en række aktiver fra Øster Brønderslev Fjernvarme Amba. 

En bøde på 11,5 mio. kr. for karteldannelse er helt ude af proportioner. Især fordi det intet har med Brønderslev Forsyning at gøre. Det mener bestyrelsesformanden for samme forsyning, Lasse Riisgaard.

Brønderslev Forsyning er blevet hvirvlet ind i en sag om karteldannelse, efter Brønderslev Forsynings datterselskab, Brønderslev Varme, har overtaget en række aktiver fra Øster Brønderslev Fjernvarme Amba.

Helt konkret har Brønderslev Varme overtaget et produktionsanlæg, en medarbejder og forsyningspligten og levering af fjernvarme til forbrugerne, der tidligere brugte Øster Brønderslev Fjernvarme.

Sagen er bare den, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er ved at undersøge 49 elproducenter i Jylland, herunder 46 fjernvarmeselskaber, for karteldannelse i selskabet Effekthandel. Og her er Øster Brønderslev Fjernvarme Amba en af de berørte selskaber.

Tirsdag varslede Konkurrencerådet så Brønderslev Forsyning en bøde på 11,5 mio. kr.

”Men Brønderslev Forsyning er jo ikke en del af den her sag overhovedet. Vi har bare overtaget nogle aktiver. Men Konkurrencerådet kommer så efter os, fordi Konkurrencerådet mener, at vi er et fortsættende selskab,” siger Lasse Riisgaard til EnergiWatch.

Formanden forstår ikke, hvorfor hans forsyningsselskab skal blandes ind i sagen.

”Uanset hvordan man vender og drejer det her, så er det i Øster Brønderslev Fjernvarme, der er foregået noget påstået ulovligt - og det er dem, der har indgået en aftale, som potentielt har skabt en indtjening for dem på 25.000-50.000 kr.,” siger han.

”At det skal kunne udløse en bøde til os i Brønderslev Varme på 11,5 mio. kr., det er altså langt uden for alle rimelige proportioner, uanset hvordan man vender og drejer det her,” siger han.

EnergiWatch har talt med den tidligere bestyrelsesformand i Øster Brønderslev Fjernvarme, Jan Jæger. Han erklærer sig uforstående over for sagen, men ønsker ikke at udtale sig. 

Han henviser i stedet til advokaten hos Dansk Fjernvarme, der varetager Øster Brønderslev Fjernvarme. 

Øster Brønderslev Fjernvarme Amba er stadig et aktivt selskab, men er efter en generalforsamling ophørt som selvstændig varmeforsyning og forventes at skulle opløses helt. 

Kendte ikke til sag

Brønderslev Forsyning har nu sammen med de øvrige implicerede selskaber i Effekthandel stævnet Konkurrencerådet via en fælles advokat. Sagen forventes at køre i Sø- og handelsretten om 12-14 måneder. 

Lasse Riisgaard pointerer, at Brønderslev Forsyning, slet ikke var bekendt med at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kiggede på Øster Brønderslev Fjernvarme, da man overtog aktiverne.

”Vi havde overhovedet ikke fået at vide, at der var en sag på vej. Vi bliver først opmærksom på sagen, da vi bliver kontaktet af Konkurrencerådet,” siger Lasse Riisgaard, der fortæller, at han først hører om sagen i starten af 2023. 

Det lyder som om, det kom rigtig meget bag på jer. Men når Konkurrencerådet er ude at sige, at man undersøger 49 el- og varmeselskaber, undersøger man det så ikke og overvejer, om man er den del af det? Og hvis man overtager et selskab om de er en del af det?

”Jo, jo. Men det er vigtigt, at vi var blevet oplyst om, at der ingen verserende sager er. Og det har vi selvfølgelig taget for gode varer. Hvorfor skulle vi ikke tro på, at de siger det?” siger Lasse Riisgaard.

Da Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen offentliggjorde sagen om mulig karteldannelse i april 2023, havde undersøgelsen været to år undervejs.

Vil sende bøde videre

Brønderslev Forsyning består af Brønderslev Vand, Brønderslev Varme og Brønderslev Spildevand.

Den samlede forsyning omsatte i 2023 for 157,5 mio. kr. Bundlinjen gik i rødt med et minus på 3,8 mio. kr., mens egenkapitalen lyder 1,1 mia. kr.

Ifølge Lasse Riisgaard har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen oplyst, at man har beregnet den potentielle bøde, der er varslet, ved at tage 10 pct. af forsyningens samlede omsætning i 2022. 

Dertil skulle styrelsen have skrevet, at man ”potentielt også kan indregne Brønderslev Kommunes relevante omsætning”, fortæller Lasse Riisgaard, der kaldet der ”vanvittigt”.

Har I kapital til at betale den her bøde?

”Vi forholder os ikke til, hvad vi gør, såfremt, at vi måtte ende med at få en bøde. Skulle vi få en bøde, så vil vi sende det krav videre til den gamle bestyrelse i Øster Brønderslev Fjernvarme. Altså, skulle det komme derud,” siger Lasse Riisgaard.

Har I undersøgt, hvordan det lovmæssigt kan lade sig gøre?

”Ender vi i en situation, hvor regningen alligevel ender hos Brønderslev Forsyning, så vil vi drøfte med vores rådgiver, hvordan vi så håndterer den situation. Men det forholder vi os ikke til på nuværende tidspunkt,” siger han.

EnergiWatch har talt med den tidligere bestyrelsesformand i Øster Brønderslev Fjernvarme, Jan Jæger. Han erklærer sig uforstående over for sagen, men ønsker ikke at udtale sig til spørgsmålet om, hvordan den tidligere bestyrelse forholder sig til, at Brønderslev Forsyning ønsker at sende bøden videre.

”Vi forholder os ikke til, om der er foregået noget påstået ulovligt i Øster Brønderslev Fjernvarme. Det er en sag for den gamle bestyrelse. Vi vil bare pointere, at vi ikke har overtaget det selskab, vi har kun ovetaget nogle aktiver,” gentager Lasse Riisgaard.

Det Ikast-baserede selskab Effekthandel handlede siden 2019 på elmarkedet på vegne af en række kraftværker. I den forbindelse har selskabet koordineret kraftværkernes priser og – ifølge styrelsen – overtrådt både konkurrenceloven og EU’s konkurrenceregler.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også