Klumme: Data er altafgørende for de grønne ambitioner

Elselskaberne bør gå endnu mere ambitiøst til værks med brugen af data, som bliver afgørende for en effektiv grøn omstilling, skriver Anders Bonnerup fra KMD.
Anders Bonnerup, direktør for Energy Solutions i KMD, mener, at elselskaberne kommer til at leve af data, som bliver altafgørende for selskabernes forretning, såvel som den grønne omstilling, og for samfundets forsyningssikkerhed. | Foto: Pr Kmd
Anders Bonnerup, direktør for Energy Solutions i KMD, mener, at elselskaberne kommer til at leve af data, som bliver altafgørende for selskabernes forretning, såvel som den grønne omstilling, og for samfundets forsyningssikkerhed. | Foto: Pr Kmd
AF Anders Bonnerup, direktør for Energy Solutions i KMD

Tendensen taler sit tydelige sprog. 

I fremtiden vil antallet af elbiler, varmepumper og parker med solceller og vindmøller øge elforbruget og elproduktionen. 

Det stiller store krav til energibranchen, og det stiller store krav til os teknologileverandører. For vi skal være med til at sikre, at vi får skabt et mere fleksibelt elnet, der sikrer en smartere brug af strøm og derved minimerer risikoen for overbelastning og øger forbruget af strøm i perioderne, hvor ellen er billigst, men også grønnest. 

De grønne ambitioner i energibranchen hænger uløseligt sammen med brugen af data. Selvom vi fra branchens side, og fra politisk side, er i fuld gang med en grøn omstilling af samfundet, som gavner klimaet og skaber en mere stabil forsyning af energi, mener vi, at vi skal gå endnu mere ambitiøst til værks. 

I KMD håndterer vi data fra mere end 4,5 mio. målepunkter, og mængden af tilgængelige data er eksploderet de seneste år. Vores klare anbefaling er derfor, at elselskaberne skal satse endnu mere på brugen af data, som er og bliver afgørende for en effektiv grøn omstilling. Det gælder, både når vi snakker om investeringer i infrastruktur, og endnu højere involvering af forbrugerne.

Spidsbelastninger kan forudsiges

Energibranchen står sammen med sektorer inden for blandt andet landbrug, tung transport og råstofindvinding for at skulle udvise omstillingsparathed. 

Det, som var sædvanlighedens vane i går, er ikke nødvendigvis morgendagens svar på de udfordringer, som vi står over. Brancher rundtomkring, inklusive energibranchen, står over for at skulle sadle om gennem nytænkning og nybrud. 

For at kunne understøtte den grønne omstilling og den accelererende elektrificering i samfundet er milliardstore investeringer i elnettet nødvendigt. Hvilket også stiller store krav til den bagvedliggende teknologi. 

Et konkret eksempel på en bagvedliggende grøn løsning er styringssystemerne bag de digitale målere, som skal håndtere voldsomme mængder af data. 

De skal blandt andet kunne håndtere og behandle langt større datamængder fra de enkelte målere med for eksempel 15 minutters-aflæsninger af private målere, og kan medvirke til at skabe en moderne platform for arbejdet med at balancere elnettet og forudse spidsbelastninger.

Kun set toppen af isbjerget

Energibranchen kan gennem smartere brug af data forløse de grønne ambitioner, eftersom danskernes elforbrug planlægges og justeres for at blive så grønt som muligt. 

Data fra elmålerne opgraderer ikke alene indsigten i forbruget for selskaberne, som kan optimere investeringerne i transformerstationer og nye kabler i elnettet, men indeholder også en stor mængde kritisk data som er risikoudsat for hacking og cyberkriminalitet i en tid med global usikkerhed. Derfor stilles der også enorme krav til IT-sikkerheden bag løsninger som bearbejder og håndtere disse data. 

Potentialitet i energibranchens databrug er enormt, og branchen har samtidig kun set toppen af isbjerget og står med en unik mulighed for at indfri de grønne ambitioner ved at satse på den teknologiske udvikling. 

Elselskaberne skal derfor hæve ambitionerne endnu mere, fordi de kommer til at skulle leve af data, som bliver altafgørende for selskabernes forretning, såvel som den grønne omstilling, og for samfundets forsyningssikkerhed. 

 


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs ogsåJob

Se flere jobs