Ørsteds nedjustering koster over 50 mia. kr. i tabt markedsværdi

Indtil videre er aktien faldet med 24 pct.
Foto: Ørsted
Foto: Ørsted
AF MARKETWIRE

En syngende børslussing rammer Ørsteds aktionærer onsdag, efter at energiselskabet har annonceret store nedskrivninger på sin udviklingsportefølje i USA på 5 mia. kr., der potentielt kan stige til 16 mia. kr.

Straffen på aktiemarkedet er dog meget større. Ved 14-tiden er Ørsteds markedsværdi ifølge MarketWires beregninger faldet med over 56 mia. kr. til lige under 179 mia. kr. Selve aktien ligger 24 pct. lavere i 425,50 kr.

Og udsigterne for Ørsteds udvikling af havmølleparker virker da også mere tågede fremadrettet.

”På mange måder er det Ørsted forretningsmodel at udvikle offshore-vindprojekter og sælge dem videre til blandt andet pensionskasser. Det var rigtig sjovt, da renterne var lave og omkostningerne for at bygge og udvikle projekterne var det samme,” påpeger Oskar Barner Bernhardtsen, investeringsstrateg i Saxo Bank.

De seneste rentestigninger betyder imidlertid, at de potentielle købere af vindmølleparkerne, ofte pensionskasserne, har et langt bedre alternativ i sikre obligationer, hvilket betyder at prisen skal være lavere på parkerne for, at de er interesseret.

”På den anden side er det blevet dyrere at udvikle projekterne, så Ørsteds ”bid af kagen” er simpelthen blevet mindre. Kort sagt, en rigtig giftig cocktail. Jeg kan personligt ikke se, hvordan de skal vende skuden før renten begynder at falde eller vi ser råvarepriserne falde markant,” konstaterer Oskar Barner Bernhardtsen.

Ud over Ørsted falder også Vestas onsdag eftermiddag med 5 pct. til 160,75 kr.

Og det er ”en hård reaktion”, vurderer aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank.

”Vestas er på vej til at arbejde sig ud af mange dårligdomme, og i det lys synes jeg faktisk, at det er en hård reaktion - også i forhold til, at de projekter som Ørsted har problemer med, ikke er med Vestas-vindmøller.”

”Men der er selvfølgelig også projekter, som Vestas har vundet, og som man forventer skal opføres i den tidsramme, som de her projekter, der nu volder Ørsted problemer, også ligger i. Der kan være noget frygt for, at der måske kommer nogle kunder og forlanger lavere priser end aftalt,” siger Jacob Pedersen, analysechef i Sydbank, til MarketWire.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også