RWE gik fra 15 millioner til 12 milliarder i første kvartal

Det tyske energiselskab så markant fremgang i årets første tre måneder, hvor særligt indtjening på vandkraft, biomasse og gas har løftet resultatet. 
Det tyske energiselskab har for nuværende 6,8 GW energiprojekter i konstruktionsfase. | Foto: Rwe
Det tyske energiselskab har for nuværende 6,8 GW energiprojekter i konstruktionsfase. | Foto: Rwe

Det ser en tand bedre ud for RWE i årets første tre måneder, hvis man sammenligner med første kvartal af 2022. 

I år lander den tyske kæmpe efter første kvartal med en ”ekstern omsætning”, der dækker over alt undtagen naturgas- og elafgift, på 9,4 mia. euro (70 mia. kr.). For samme kvartal af 2022 lød omsætningen på 7,9 mia. euro (58,8 mia. kr.). 

Også på det justerede ebita får RWE taget revanche med over en firdobling. Her kan det tyske selskab notere sig 2,8 mia. euro (20.8 mia. kr.) i første kvartal. For kvartalet 2022 lød ebitda derimod på 613 mio. euro (4,6 mia. kr.). 

På bundlinjen er der også gevaldig fremgang at spore. For hvor det første kvartal af 2022 endte med skuffende 2 mio. euro (14,9 mio. kr.) på bundlinjen, så er den nu vokset til 1,7 mia. euro (12,7 mia. kr.). Til sammenligning endte hele året 2022 på 3,3 mia. euro (24,6 mia. kr.) på posten. 

”Den løbende konstruktion af nye vedvarende energianlæg og vores opkøb betaler sig. I første kvartal af 2023 producerede vi 14 pct. mere grøn strøm end i samme periode sidste år. Og vi har de økonomiske ressourcer til at fortsætte med at investere kraftigt i organisk vækst i år. Vores projektpipeline er godt fyldt, og de kommende auktioner åbner op for yderligere attraktive muligheder for os,” siger finansdirektør Michael Müller i en tilhørende regnskabsmeddelelse. 

Faktisk så første kvartal af 2022 slet ikke så grelt ud, da RWE fremlagde resultaterne for rundt regnet et år siden. 

Men selskabet har efterfølgende tilpasset regnskabstallene, da en nedskrivning på 850 mio. euro relateret til køb af kul fra Rusland oprindeligt ikke var indregnet i driftsresultatet. Dette er senere blevet ændret, hvilket naturligvis har påvirket sammenligningstallene markant. 

Nedgang for vind og sol på land

Flere af RWE’s forretningsben har set solid fremgang i årets første kvartal. Modsat ser det dog ud for landvind og sol. Segmentet endte med et justeret ebitda på 247 mio. euro, mens det for samme kvartal 2022 lød på 318 mio. euro. 

Nedgangen skyldtes hovedsageligt lavere realiserede energipriser, oplyser RWE.

Anderledes var situationen dog for segmentet vand/biomasse/gas, hvor det justerede ebitda landede på 1,2 mia. euro i første kvartal. Et gevaldigt hop fra de 263 mio. euro, der blev posten i første kvartal 2022. 

RWE oplevede et løft i forretningen for havvind, hvor ebitda-resultatet steg med 53 mio. euro til 473 mio. euro. Her skal fremgangen tilskrives idriftsættelsen af de havmølleparker Triton Knol og Kaskasi. 

Også supply og trading har set fremgang i kvartalet, hvilket også især skyldes, at første kvartal af 2022 var domineret af Ruslands invasion af Ukraine og dertilhørende sanktioner på import af kul, der tvang RWE til at tage en nedskrivning på 850 mio. euro. 

For første kvartal af 2023 ender supply og trading på et ebitda på 289 mio. euro. I samme kvartal 2022 lød det på minus 550 mio. euro. 

Flere projekter på vej

RWE har sat planer i gang om langt mere vedvarende energi, og for nuværende er der 6,8 GW, hvoraf de største projekter er havmølleparkerne Sofia på 1,4 GW ud for Storbritannien og Thor på 1 GW i Danmark. 

På land har RWE for nuværende gang i 17 vindprojekter, der samlet rammer 600 MW i Europa og USA. Solenergi står for 2,7 GW, og ligger hovedsageligt i USA. Også på batterilagring har RWE projekter i gang for en samlet kapacitet på 900 MW. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også