Vestas/Sydbank: Kæmpe ordre falder på tørt sted i meget sløjt kvartal

Samlet set har Vestas annonceret ordrer for 664 MW fredag, der udover aftalen i Sydamerika er fordelt på to ordrer i henholdsvis Finland og Japan.
Foto: vestas
Foto: vestas
AF MARKETWIRE

Vindmøllegiganten Vestas har traditionen tro annonceret en stribe ordre på kvartalets sidste dag, og det er mere end nødvendigt for selskabet, der i de første måneder var ramt af ordretørke.

Særligt en regulær kæmpeordre på 540 megawatt (MW) i Brasilien i Sydamerika luner i ordrebogen, lyder det fra Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank.

”Det er ikke ofte, at vi ser ordrer i den størrelsesorden, så den falder virkelig på et tørt sted i det her kvartal, som er det tredje kvartal i træk med svag ordreindgang,” siger han til MarketWire.

Samlet set har Vestas annonceret ordrer for 664 MW fredag, der udover aftalen i Sydamerika er fordelt på to ordrer i henholdsvis Finland og Japan. Der kan desuden meget vel blive tilføjet flere henover eftermiddagen og aftenen, lyder vurderingen.

”Jeg tør godt sige, at det ikke er slut endnu. Sådan har det været de sidste kvartaler, at der kan komme noget også senere på dagen. Det ændrer dog ikke på det indtryk, man lige nu sidder tilbage med om, at det har været et meget sløjt kvartal,” siger Jacob Pedersen.

”Havde det ikke været for den sydamerikanske ordre kunne man ende med at offentliggøre mindre en 1000 MW i kvartalet. Det er langt under, hvad vi er vant til,” siger han.

”Indtrykket havde været helt igennem ringe, hvis det ikke havde for den brasilianske ordre,” tilføjer han.

Til sammenligning annoncerede Vestas ordrer på i alt 3167 MW i samme kvartal året før.

”Der er virkelig lavvande i ordreindgangen i øjeblikket. Om det er stilhed før stormen i fjerde kvartal er ikke til at sige,” lyder det videre fra Jacob Pedersen.

Han hæfter sig desuden ved, at konkurrenten Siemens Gamesa torsdag annoncerede en omfattende fyringsrunde, der blandt andet står til at koste 800 stillinger i Danmark.

”Det har de deres egne forretningsmæssige grunde til, men det er også en konsekvens af den manglende aktivitet, man ser i øjeblikket,” konstaterer Jacob Pedersen.

Han kalder det samtidig et paradoks, når man ser på den energipolitiske situation i Europa, hvor landene kæmper for at gøre sig uafhængige af russisk gas efter Ruslands invasion af Ukraine.

Statsministeren holder møder om gasrør i London og Bruxelles

Styrelse: Gasudslip på Nord Stream 2 forventes færdig lørdag

Vestas vinder ordre på 50 MW i Japan

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også