EnergiWatch

Danske rammevilkår kan sende Vestas til udlandet

Der er risiko for, at den videnstunge udvikling af vindmøller rykker til udlandet, fordi de danske rammevilkår ikke er fulgt med, lyder det fra topchefen.

Foto: vestas

Vestas er sådan set til stede i det meste af verden, men en stor del af virksomheden, der ligger på dansk jord, nemlig forsknings- og udviklingsaktiviteterne, er i fare for at blive rykket udenlands, hvis de danske rammevilkår for at drive vindmøllevirksomhed ikke snart følger trit med flere lande.

Det skriver Børsen.

"Hvis forskning og udvikling flytter, kommer den ikke tilbage igen. Vi mener, at Danmark skal være center for hele vores globale aktivitet. Det er det eneste, vi beder politikerne om: at sikre, at vi kan fastholde det. For ellers kommer konkurrencen en dag og begynder at flytte nogle af de ting," siger topchef Henrik Andersen til Børsen.

Problemer drejer sig særligt om to områder: Der mangler plads til at teste prototyper af de store møller, der i disse år blot bliver større., og så er der for ringe muligheder for fradrag af omkostninger til forskning og udvikling.

Topchefen understreger overfor Børsen, at det er Vestas' ønske at holde disse aktiviter på dansk jord. indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) vil tage branchens ønsker om testcentre op med de politiske partier i efteråret, skriver avisen.

Tirsdag skrev EnergiWatch, at Vestas' testcenter i Lem Kær er i fare for at skrumpe. Oprindeligt gik Vestas efter at udskifte 11 eksisterende møller med store testmøller på op til 270 meters højde, omgivet af et solcelle- og Power-to-X-anlæg.

Men lokal modstand har reduceret det til først otte og nu seks møller. Efter interne uenigheder er syv kristendemokrater på rådhuset gået sammen om et nyt forslag med seks testmøller på mellem 230 og 270 meters højde.

Noget der i sagens natur langt fra er i Vestas' interesse. Vestas har også tidligere afvist at reducere projektet yderligere end de otte møller, hvoraf to skal have en højde på op til 270 meter.

"Hvis testcentret reduceres yderligere, eller hvis det bliver midlertidigt, kan det ikke bruges til at teste fremtidens energiløsninger på en meningsfuld måde," skrev Tommy Rahbek Nielsen, produktionsdirektør i Vestas i et læserbrev den 23. august.

Han advarede ligesom topchefen om, at Vestas vil se sig nødsaget til at videreføre planerne for testcentret i udlandet, hvis man ikke vælger at udvikle Lem Kær.

De to parter er endnu ikke kommet til enighed efter flere møder. Byrådet i Ringkøbing-Skjern skal tage endelig stilling til projektet på et møde den 14. september.

Vestas' testcenter i fare efter lokal modstand

R&D gør Vestas klar til test af store møller

Vestas færdiggør installationen af ny prototype og opgraderer den

Vestas vil bygge vindindustriens Amazon

Mere fra EnergiWatch

Dansk udbud ender i forventet fiasko

Trods 1,2 mia. kr. i puljen tiltrak det teknologineutrale udbud ikke et eneste bud. En naturligt resultat af en ubrugelig udbudsmodel, fastslår Dansk Energi, der i lighed med flere af de største aktører vil have puljen overført til forlængelse af udligningsordningen.

Wind Denmark jubler over tomt udbud

Det fuldstændige fravær af bud i det teknologineutrale udbud viser, at der ikke er behov for statslig understøttelse af landvind, mener organisationen, der dog også kritiserer udformningen af udbuddet.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs