EnergiWatch

Nordkraft fik hårdt slag i udfordrende 2020

På grund af de lave strømpriser kom norske Nordkraft ud af 2020 med en nedgang på 104,7 millioner. Men fusionen med Hålogaland varmer trods alt og giver forhåbninger til bedre 2021.

Nordkraft og Hålogaland har siden 2019 drøftet fusion, der endelig kom på plads i oktober 2020. | Foto: PR / Nordkraft

Som det efterhånden er blevet cementeret, var de lave strømpriser og mindre efterspørgsel en ordentlig mavepuster for de fleste nordiske energiselskaber det forgangne år. Det forholder sig heller ikke anderledes for Nordkraft, der måtte notere et årsresultat på 78 mio. NOK (57,9 mio. DKK) mod 182,7 mio. (135,7 mio. DKK) i 2019.

"I lyset af de lave elpriser og nedgangen i økonomien som følge af coronapandemien må vi være i stand til at sige, at vi er meget tilfredse med dette resultat. Faldet i elpriser blev dæmpet af det faktum, at vi forhåndssolgte en del af produktionen inden prisfaldet. Effektiv drift har resulteret i lavere omkostninger, og med god underliggende drift har vi redet en af de værste storme, vi har oplevet på markedet, af," udtaler administrerende direktør Eirik Frantzen i en pressemeddelelse.

Siden 2019 har Nordkraft og Hålogaland pønset på at slå sig sammen, og da et endeligt "ja" blev sagt i oktober, er det nu sidste gang, at de to leverer et separat årsregnskab. Næste gang bliver det fælles under Nordkrafts navn.

Hålogaland ramte nogenlunde samme resultat som i 2019. Således kan Hålogaland oplyse et årsresultat på 69 mio. NOK (51,2 mio. DKK) mod 68,6 mio. (50,9 mio. DKK) i 2019.

Den nye gruppe skal gennem fusionen blive mere robust, lyder det. Svingninger i strømprisen skal ikke påvirke det samlede resultat så meget. Det kommer af, at netvirksomheden i den nye koncern udgør en større andel af driften end i den tidligere Nordkraft-koncern.

"En større gruppe er også stærkere i forhold til presset for fusioner og strukturelle ændringer, der kendetegner kraftindustrien," siger Erik Frantzen.

På trods af et hårdt år, kommer der dog alligevel udbytte til ejerne, oplyser Nordkraft.

Nordkrafts bestyrelse har foreslået generalforsamlingen at udbetale 30 mio. NOK (22,2 mio. DKK) i udbytte til sine ejere.

Generalforsamlingen i Hålogaland Kraft har besluttet at udbetale 25 mio. NOK (18,5 mio. DKK) til sine lokale ejere - kommunerne Harstad, Kvæfjord, Tjeldsund, Lødingen, Ibestad og Gratangen.

"Vi er meget glade for, at vi i et så krævende år fik et solidt nok resultat til at kunne betale udbytte, og vi ser frem til en 2021 som en fælles gruppe," siger Erik Frantzen.

Nordkraft har med fusionen på plads lavet store ambitioner om at oppe investeringerne i fremtidens energi. Selskabet har nu et mål om at etablere datacenter, batterifabrik og grøn brint, ligesom der fortsat skal tilbydes operatørskab til kraftværker, der ejes af andre aktører.

Diskussion om fusion ved polarcirklen

Shell og Nordkraft starter norsk brintsamarbejde

Mere fra EnergiWatch

Equinor starter brandramt gasanlæg op igen

Equinors anlæg for flydende gas i den nordnorske by Hammerfest blev i 2020 raseret af en stor brand. Siden har en genåbning været udskudt flere gange, blandt andet på grund af coronakrisen. Nu starter anlægget snart op igen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs