Ørsted: Forretningsmodellen er robust i coronatider

Samfundet har altid brug for strøm, så på trods af usikkerhed i markedet, fastholder Ørsted sine forventninger til 2020.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
AF RITZAU FINANS

Den globale spredning af coronavirusset rammer den økonomiske vækst og skaber stor usikkerhed hos en lang række danske selskaber, der de seneste uger har valgt at sløjfe forventningerne til 2020.

Virusudbruddet giver også anledning til en grad af usikkerhed hos Ørsted, men det er ikke nok til, at den danske energikoncern trækker forventningerne til året tilbage.

I stedet fastholder selskabet de nyligt opjusterede forventninger til indtjeningen, og ifølge selskabets administrerende direktør, Henrik Poulsen, kører forretningen overordnet set fortsat som planlagt, selv om Ørsted- ligesom de fleste andre virksomheder - har indført en lang række tiltag for at mindske smitterisikoen.

"Når vi ser på vores forretningsmodel, så er den grundlæggende robust i den forstand, at vi producerer noget, som samfundet i allerhøjeste grad har brug for - også i en situation som denne. Der bliver gjort alt for, at vi kan opretholde produktionen fuldt ud, og en stor del af elektriciteten sælger vi på langsigtede fastpriskontrakter med regeringer og store virksomheder. Det betyder, at vi ser en kontinuitet i vores forretning. Det er det, der gør, at vi med det, vi kan se i dag, ikke har noget grundlag for at revidere forventningerne," siger han fra sit hjemmekontor til Ritzau Finans.

Ørsted bekræfter dermed, at 2020 forventes at resultere i et driftsoverskud (EBITDA) på 16-17 mia. kr., når effekten af nye partnerskabsaftaler fraregnes. I en normal situation vil en fastholdelse af forventningerne ikke trække de store overskrifter, men det er noget, som investorerne i høj grad har efterspurgt, fortæller topchefen.

Stort behov for klar kommunikation

"Der er en markant usikkerhed i markedet, og vi oplever, at der er et stort behov for at kommunikere klart - selv om det er, at vi fastholder det, vi allerede har meldt ud. Vi har oplevet en betydelig efterspørgsel fra investorerne, og det er det forståelige ønske, som vi forsøger at opfylde med beskeden," siger Henrik Poulsen.

Der er endnu ingen, der ved, hvordan coronavirusudbruddet vil udvikle sig, hvilke nye tiltag myndighederne verden over kommer til at indføre, eller hvornår situationen igen bliver normaliseret.

Ifølge topchefen er det en udvikling, som han og resten af ledelsen følger tæt, men indtil videre har det ikke haft nogen umiddelbar negativ effekt på energikoncernens forretning, og der skal også en del til, før Ørsteds aktiviteter for alvor vil blive ramt af virusudbruddet.

"Vi erkender, at det er en krisesituation, som kan komme til at vare i flere uger og måneder. Jeg vil umiddelbart vurdere, at der skal en del til, før vi vil se en markant effekt på vores produktion. Jeg vurderer, at vi er ret robuste. Hvis vi taler om, at det kommer til at vare et par måneder endnu, så burde vi absolut kunne styre os igennem det uden den store påvirkning," siger Henrik Poulsen.

Ørsted oplister flere mulige risici som følge af virusudbruddet - blandt andet rejserestriktioner og medarbejdere i karantæne, som kan påvirke driftsaktiviteter og leverancer.

"Risikoen er, at det over tid kan gøre det vanskeligere at fastholde den fulde bemanding på vores forskellige produktionssites. Det er stadigvæk ikke et problem i den forstand, at vi stadig kan opretholde en fuld drift af vores turbiner."

"Over tid er der en risiko for, at mindre mandskab kan føre til, at vi ikke kan vedligeholde turbinerne med samme frekvens, og det vil betyde, at rådigheden (availability, red.) på turbinerne kunne gå ned. Det er ikke noget, vi har set endnu, men det er alligevel også noget, som vi er nødt til at fremhæve i en situation, som den vi står i nu," siger Henrik Poulsen.

Oplever ikke store leverandørforsinkelser

Restriktionerne kan også ramme selskaber, der leverer forskellige komponenter til energikoncernen, der blandt andet udvikler, opfører og driver havvind-, landvind- og solenergiprojekter.

Derfor holder Ørsted en tæt kontakt til leverandørerne, og på nuværende tidspunkt er der intet, som tyder på, at leverandørudfordringer vil forsinke de energiprojekter, som selskabet er i gang med at opføre.

"Generelt er der stadigvæk "commitment" fra leverandørerne til at levere komponenter til de igangværende konstruktionsprojekter, og det gælder hele vejen rundt. Det drejer sig om tre store havvindmølleprojekter, tre landvindprojekter i USA og et solprojekt i USA," siger Henrik Poulsen.

"Vi ser nogle kabelleverancer, som potentielt bliver en måned eller to forsinkede, men det er ikke noget, som overordnet set påvirker vores evne til at levere projekterne som planlagt. Vi skal altså virkelig ud i hjørnerne, hvis vi skal fremhæve mulige konkrete forsinkelser," fortsætter han.

Ørsted løftede senest den 4. marts i år forventningerne til indtjeningen på EBITDA-niveau med 1 mia. kr. Ifølge selskabet skyldtes de opjusterede forventninger, at det kan få mere end forventet ud af salget af et transmissionsanlæg i Storbritannien, der hører til havvindmølleparken Hornsea 1.

Ørsted lægger sig i poleposition til havvindens startskud i den opstigende sols land

Ørsted forlænger elkøbsaftale 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også