Ørsted vipper Equinor af pinden som Nordens største energiselskab

Den danske energikoncern Ørsted har taget titlen som Nordens største energiselskab målt på markedsværdi.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
AF RITZAU FINAS

Mandagens massive kursfald for olieselskaberne er med til at sikre den danske energikoncern Ørsted titlen som Nordens største energiselskab målt på markedsværdi.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters tirsdag.

Den norske oliegigant Equinor, der i 2018 skiftede navn fra Statoil, var tidligere det mest værdifulde energiselskab i Norden, men det blev ændret efter et kursdrop 17,7 pct. på børsen i Oslo mandag.

Ifølge Reuters havde Equinor, der henter en smule af det tabte tilbage tirsdag, en samlet markedsværdi på 42 mia. dollar tirsdag formiddag, hvor Ørsted samtidig kunne bryste sig af en markedsværdi på 45 mia. dollar.

Oplysningerne er baseret på aktieinformation fra selskabernes respektive hjemmesider, skriver nyhedsbureauet.

Mandagen tegnede sig blodrød for olieselskaberne verden over, efter at oliepriserne raslede ned med mere end 20 pct.

Det var det største fald på en enkelt dag siden januar 1991, og dykket satte ind, efter at Saudi-Arabiens planer for et massivt produktionsløft i april kom frem.

Saudi-Arabien har med initiativet indledt en priskrig mod Rusland, som i sidste uge stillede sig i vejen for de foreslåede produktionsnedskæringer i Organisationen af Olieeksporterende Lande, Opec.

Samtidig har udbruddet af coronavirus også ført til en lavere efterspørgsel efter olie, ligesom det har skabt stor usikkerhed på de finansielle markeder generelt de seneste uger.

Det var også tilfældet mandag, hvor det danske C25-indeks oplevede et fald på 5,5 pct., og Ørsted var gik ikke fri af den urolige stemning.

Kursfaldet for den danske energiaktie lød på 4,6 pct. mandag, men siden samme tid sidste år er Ørsted stormet frem med 36 pct. på den københavnske fondsbørs. Til sammenligning er Equinors aktie dykket omkring 34 pct. på børsen i Oslo.

Olieselskaber ser mod havvind

Ørsted skiftede i efteråret 2017 navn fra Dong, der var en forkortelse for Dansk Olie og Naturgas. Tidligere samme år frasolgte det danske selskab sin olie- og gasforretning til Ineos.

Siden har Ørsted sat næsten alle sejl ind på at udvikle og opføre havvindmølleparker i både Europa, Asien og USA, ligesom koncernen også har et mindre forretningsområde for landbaseret vedvarende energi som landvind, solenergi og batterilagring.

Allerede før frasalget af olie- og gasforretningen havde Ørsted et forretningsområde for udvikling af havvind, og det danske selskab er ikke det eneste med en oliebaggrund, der har sat jagten ind på vækst inden for vindmølleparker til vands.

Flere helt store oliegiganter er også særligt de seneste år begyndt at røre på sig i havvindindustrien.

Equinor har eksempelvis et forretningsben, der arbejder på at udvikle havvind. Det område udgør dog kun en mindre del af selskabets samlede forretning.

Lige nu ejer det norske energiselskab blandt andet havvindmølleparker i Tyskland og Storbritannien, og for flere år siden begyndte Equinor også at kigge interesseret mod det amerikanske marked, som i dag fortsat er i opstartsfasen.

Equinor blev i juli udpeget til at være en af de foretrukne leverandører af en havvindmøllepark med en samlet kapacitet på 816 megawatt i staten New York, og det var koncernens første sejr i USA.

Her er selskabet konkurrence med udviklere som Ørsted, Vineyard Wind, EDP Renewables og oliekæmpen Shell.

Ørsted har også haft succes i flere af de store udbudsrunder i USA, og det samme har Vineyard Wind, der er ejet af danske Copenhagen Infrastructure Partners og Avangrid.

I oktober 2019 kunne Shell i samarbejde med EDPR også hente den første sejr hjem i USA i en udbudsrunde for havvind i staten Massachusetts.

Maersk Drilling: Vi er godt rustet trods voldsomt olieprisfald

Oliegiganterne styrtdykker – men analytiker maner til besindighed

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også