EnergiWatch

Uniper åbner for ny svensk atomkraft

Planen er, at 100 pct. af svensk el skal være vedvarende i 2040, hvilket står som en stopklods for den svenske atomkraft. Men det politiske flertal vakler, og nu åbner tyske Uniper op for at bygge ny atomkraft i Sverige.

Barsebäck. | Foto: PR / Uniper

Politisk uro på energiområdet har åbnet en kattelem for, at der kan blive bygget ny atomkraft i Sverige.

Oprindeligt er planen, at al Sveriges elproduktion i 2040 skal være vedvarende energi, hvilket udelukker atomkraften, der i dag udgør 40 pct. af svensk strøm. Det blev besluttet med energiaftalen fra 2016 med flertal bestående af Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna og Moderaterna.

Men i dag har Moderaterne og Kristdemokraterne ombestemt sig og overvejer at hoppe fra aftalen for at ændre ordlyden fra 100 pct. vedvarende til 100 pct. fossilfri, hvilket vil åbne for, at atomkraft også i fremtiden kan spille en rolle. Den åbning vil Uniper nu udnytte.

"Vi ser så absolut, at vi kan fortsætte med atomkraft i længere tid frem mod 2045, 2065 eller endda anlægge helt ny atomkraft," siger Johan Svenningsen, adm. direktør for Uniper i Sverige, til SVT.

Uniper har fingrene i alle svenske atomkraftværker i form af majoritetseje i OKG i Oskarshamn og minoritetseje i Ringhals og Forsmark. Det var ligeledes Uniper, som ejede Barsebäck.

Vattenfall, der er majoritetsejere i Ringhals og Forsmark, er mere lunkne.

"Vi vil overveje muligheden for at drive reaktorerne længere end 2040," siger Torbjörn Wahlborg, produktionschef hos Vattenfall, til SVT.

Nyt studie: En elbil skal køre 219.000 km, før den er lige så ren som en dieselbil

Ørsted-formand: Vi skal være blandt de fem største i den grønne omstilling

Polen leder efter investorer til atomkraft for 400 mia. 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs