EnergiWatch

Udfordret svensk elnet kan føre til mindre eksport til Danmark

Truslen om lokale kapacitetsbrister får Energimarkedsinspektionen, Ei, til at kigge på, om mindre eksport til nabolande som Danmark kan afhjælpe på den korte bane. Det skete også for ti år siden, hvor EU-Kommissionen måtte på banen.

Foto: Thomas Borberg

Udbygning af elnettet tager ofte ti år eller mere, og det svenske elnet har akutte problemer, hvor lokale kapacitetsbrister centreret omkring storbyer er voksende trussel.

Det har fået Energimarknadsinspektionen (Ei) til at kigge på hurtige muligheder for at aflaste nettet og løse det akutte problem med kapacitetsbrister. Ei bekræfter over for Montel, at et af de forslag, som er på bordet, er at begrænse eksporten til nabolande.

Hvis det bliver tilfældet, understreger Ei dog, at det kommer til at være et indgreb af mindre omfang og af hensyn til kapacitetsbrister.

"Rummet for at enkelte lande begrænser transmissionskapaciteten er lille. Der er få eksempler, hvor det bliver tilladt for at sikre driftsikkerheden," siger afdelingschef for Ei, Caroline Törnqvist, til Montel.

Ifølge mediet er Dansk Energi allerede på barrikaderne og frygter en decideret energihandelskrig, hvis Sverige begynder at begrænse eksporten.

Ikke første gang

Sidste eksempel på en lignende situation var i 2009. Her noterede Svenska Kraftnät, at det var nødvendigt med en begrænsning af eksporten for at mindske belastningen på nettet. Dengang protesterede Dansk Energi ligeledes, mens Svenska Kraftnät ifølge Ingeniøren køligt bemærkede, at de danske protester var "ironiske", da det var det danske ønske om et lukket Barsebäck, der havde skabt behovet.

EU-Kommissionen mente dog ikke, at den undskyldning var tilstrækkelig og erklærede, at Svenska Kraftnät tilgodeså svenske forbrugere ved begrænsningen. Kommissionen påpegede, at der var andre løsninger på kapacitetsudfordringerne. Som at anlægge nye kabler.

Nu gentager historien sig muligvis 10 år senere.

Især de svenske atomkraftværker er en god ballast til den store mængde dansk vindenergi. Sidste år bestod fire pct. af den danske strøm af atomkraft.

Shell slæber Greenpeace i retten

Vagthund: EU's energimarkeder er stadig for lukkede

Rønne Havn bakker op om Ørsteds visioner

Studie: Kundetilfredsheden dykker markant i den danske el-branche

Mere fra EnergiWatch

Ny dansk udvikler har 11 GW havvind klar fra start

Profiler fra European Energy, Ørsted og Centria går sammen om nyt selskab, der vil lave hele pakken fra sol, land- og havvind til trading. Der er et hul i markedet til os lige nu – om fem år ville det være lukket, fastslår direktør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs