Analytiker efter Radius-salg: Skal danskerne eje en vindparkudvikler?

Med frasalget af Radius ligner Ørsted efterhånden en strømlignet vindparkudvikler. Og det rejser en række principielle spørgsmål, siger analytiker.
Foto: PR/Ørsted
Foto: PR/Ørsted
AF RITZAU FINANS

Ørsteds frasalg af eldistributionsforretningen Radius er ifølge Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, det rigtige skridt mod at strømline selskabet som en rendyrket vindparkudvikler.

Men det rejser også det principielle spørgsmål; for skal Danmark, der ejer 50,1 pct. af Ørsted, være ejer af en vindparkudvikler?

"Nu hvor de her aktiviteter er solgt fra, og man står med en mere skarp vindparkudvikler, er det så noget, vi alle sammen skal eje en del af," spørger Jacob Pedersen og fortsætter:

"Det er noget, jeg tænker, at man rent politisk skal tage op."

Han peger på, at Danmark i så fald lige så godt kunne eje alle mulige andre typer af selskaber.

"Hvis det er sådan, at alle danskere skal være ejere af en vindparkudvikler, så kunne vi lige så godt være ejer af alt muligt andet, fx et biotekselskab, der er ved at udvikle koppevacciner eller noget andet," siger Jacob Pedersen.

Ørsted satte i juni 2018 et "til salg"-skilt på Radius, men i starten af 2019 forpurrede en politisk blokering den plan, da Socialdemokratiet og SF trak deres støtte.

Det skete efter en ophedet debat om salget, der trak tråde tilbage til det betændte salg af en del af Ørsted i 2013, hvor energikoncernen gik under navnet Dong.

Et flertal i Folketingets Finansudvalg indgik i april en aftale om at stoppe privatisering af kritisk infrastruktur. Et flertal i Finansudvalget pålagde regeringen "at arbejde for, at dansk kritisk infrastruktur enten har det offentlige eller et forbrugerejet andelsselskab som majoritetsejer."

Det får Ørsted nu, da køberen af Radius er Danmarks næststørste andelsejede energiselskab, SEAS-NVE, som betaler 21,3 mia. kr. for eldistributionsforretningen og privatkunde- og udendørsbelysningsforretningen.

Handlen er betinget af konkurrencemyndighedernes og Energistyrelsens godkendelse og forventes at blive lukket i første halvdel af 2020.

Ørsted sælger Radius

Siemens Gamesa opruster i Taiwan 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Ge Vernova

GE sagsøges for designfejl på 1,5 GW vindmøller

For abonnenter

Læs også