EnergiWatch

Ørsted-direktør: Vi går kun efter sunde projekter trods hård konkurrence

Finansielt sunde projekter er det eneste, der duer for Ørsted. Det understreger Martin Neubert, energikoncernens direktør for havvind, efter torsdagens store sejr ved en amerikansk udbudsrunde for havvind.

Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix

Det amerikanske marked for havvind er fortsat i den spæde opstartsfase, men den store interesse var hurtigt med til at skabe et konkurrencepræget miljø for energiudviklerne i USA.

Konkurrencen mærkes også hos den danske energikoncern Ørsted, som netop har hevet en sejr hjem i en stor udbudsrunde for havvind i den amerikanske stat New York.

Kampen for at få havvindprojekter igennem i USA gør det dog ikke umuligt for Ørsted at forvente fornuftige afkast på de kommende havvindmølleparker, fortæller Martin Neubert, der er direktør for havvindforretningen hos det danske selskab.

"Vi har set, at USA er blevet et meget konkurrencepræget havvindmarked fra start. Vi kan også se, at nye spillere er gået ind på markedet de seneste seks måneder. Vi har sagt, at vores fokus er at gå efter de rigtige muligheder, og at vinde projekter hvor vi ikke ofrer projektets økonomi. Vi går kun efter finansielt sunde projekter," siger han til Ritzau Finans.

Allerede i august sidste år overraskede afregningsprisen for havvind i USA flere analytikere ved at være lavere end forventet, da Vineyard Wind, der er et joint venture mellem Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) og amerikanske Avangrid Renewables, blev udvalgt som vinderen i en udbudsrunde i staten Massachusetts.

Vineyard Wind fremhævede efterfølgende selv, at selskabet får glæde af skattefordele med den amerikanske ITC-ordning, som myndighederne efter planen udfaser helt allerede næste år.

Direktør: Alle projekter er finansielt værdiskabende

I slutningen af juni blev Ørsted også udpeget som foretrukken udvikler til en havvindmøllepark med en samlet kapacitet på 1100 megawatt i staten New Jersey, og her var den offentliggjorte afregningspris tilsyneladende højere end i Massachusetts.

Prisniveauet for Ørsteds vindende projektbud, der går under navnet Sunrise Wind, med en kapacitet på 880 megawatt i New York er endnu ikke offentliggjort, da de endelige kontraktforhandlinger ikke er afsluttet.

Ørsted har også kommende projekter i porteføljen i både Rhode Island og Connecticut, og ifølge Martin Neubert har de alle en fornuftig profil, når det kommer til kroner og ører.

"Jeg kan sige, at hvert eneste projekt er finansielt værdiskabende for os på stand alone-basis. Derudover har vi fordelen ved at se det som en samlet portefølje, som betyder, at vi kan opnå synergier og porteføljefordele," siger direktøren.

Indkøbsfordele får også betydelig effekt

Ørsted har en porteføljebaseret tilgang til projekterne Sunrise Wind i New York med en kapacitet på 880 megawatt, South Fork i samme stat med en kapacitet på 130 megawatt og Revolution Wind med en kapacitet på 704 megawatt.

Sidstnævnte projekt skal levere strøm til staterne Rhode Island og Connecticut. Det svarer til en samlet kapacitet på 1,71 gigawatt ud af Ørsteds nuværende udviklingsportefølje på omkring 2,9 gigawatt i USA.

"Det giver en god forhandlingsstyrke med vores leverandører. Det handler ikke kun om vindmøllerne, men også de øvrige store komponenter som fundamenter og kabler, og det gælder også, når det kommer til logistik og installation af de komponenter. Det gør det også muligt for os - som ved nogle af vores store europæiske projekter - at arbejde med standardiserede løsninger, og at vi kan drage fordel af læringskurven, så vi ikke genopfinder det hver gang," siger Martin Neubert.

Direktøren kan ikke fortælle, præcis hvor stor en effekt indkøbsfordelene kommer til at få for den danske energikoncern, men han fortæller, at det er noget, der tydeligt kan mærkes.

"Det har stor betydning, om du bygger 700 megawatt eller 1,7 gigawatt. Jeg kan ikke give et konkret tal, men det har en betydelig effekt. Det betyder dog ikke, at projekterne individuelt ikke har en sund økonomi også," siger Martin Neubert.

Ørsted oplyste også torsdag aften, at selskabet allerede har indgået en betinget aftale med vindmølleproducenten Siemens Gamesa om at levere havvindmøller til projekterne i det nordøstlige USA med en samlet kapacitet på 1,7 gigawatt.

 

Analytiker: Sejr i New York endnu en appelsin i turbanen

Ørsted sejrer i stor udbudsrunde for havvind i New York

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs