EnergiWatch

Ørsted sejrer i stor udbudsrunde for havvind i New York

Energikoncernen Ørsted har hevet endnu en sejr hjem i USA. Også norske Equinor blev udvalgt i udbudsrunden i New York, mens Siemens Gamesa skal levere møller.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Energikoncernen Ørsted har hevet endnu en sejr hjem i USA, efter at det danske selskab er blevet udpeget som en af de to vindere i en stor udbudsrunde for havvind i staten New York.

Det oplyser myndighederne i New York torsdag aften.

Ørsted er sammen med den amerikanske partner Eversource dermed gået videre til kontraktforhandlingerne om at opføre en havvindmøllepark i den amerikanske stat med en kapacitet på 880 megawatt (MW).

Mere præcist skal Ørsted og partneren nu forhandle med myndighederne i New York om en såkaldt OREC-aftale, der løber over 25 år. Forkortelsen står for Offshore Wind Renewable Energy Credit .

Ud over Ørsted blev også norske Equinor udvalgt i udbudsrunden i New York, og det er første gang, at oliegiganten er gået videre til forhandlingerne med myndighederne om at opføre en havvindmøllepark i USA.

"At blive valgt blandt disse yderst konkurrencedygtige budgivere, viser at New Yorks ledere har tillid til Equinors evner til at udvikle store offshore-energiprojekter, levere vedvarende energi til en god pris samtidig med, at der ydes betydelige økonomiske fordele lokalt. Vi glæder os nu til at samarbejde med vores partnere i staten New York og gøre dette projekt til virkelighed," udtaler Christer af Geijerstam, bestyrelsesformand i Equinor Wind US, i en pressemeddelese fra selskabet.

For Equinor gælder sejren for en havvindmøllepark med en samlet kapacitet på 816 MW, som går under navnet Empire Wind, fremgår det af myndighedernes hjemmeside.

Ørsted-direktør: Vi er stolte

Ørsted bekræfter sejren med projektet, der kaldes Sunrise Wind, i en meddelelse til fondsbørsen torsdag aften, og de gode nyheder vækker glæde hos Martin Neubert, der er direktør for havvindforretningen hos Ørsted.

"Delstaten New York har sat et ambitiøst mål om at køre 100 pct. på grøn strøm i 2040. Den vision deler vi, og vi er stolte over at kunne bidrage med mere end to årtiers ekspertise inden for havvind og føre an i udbygningen af havvindkapacitet i New York gennem vores South Fork- og Sunrise Wind-projekter, som har en samlet kapacitet på 1000 MW," siger han i meddelelsen.

"For mindre end et år siden etablerede vi den førende platform for havvind i USA ved at forene Deepwater Winds og Ørsteds amerikanske kompetencer og aktiver. De store projekter, vi for nylig har vundet i New Jersey og New York, vidner om styrken og kvaliteten af den kombinerede organisation," fortsætter Martin Neubert.

Havvindmølleparken forventes at blive sat i drift i 2024, forudsat at der indgås en kontrakt med myndighederne, og at Ørsted og Eversource træffer endelig investeringsbeslutning.

Siemens Gamesa skal levere møller

Ørsted og den amerikanske partner har også allerede besluttet sig for, hvilken vindmølleproducent der skal levere havvindmøller til de kommende havvindmølleparker i USA. Valget er faldet på tysk-spanske Siemens Gamesa, oplyser Ørsted i meddelelsen.

Det vækker glæde hos Andreas Nauen, adm. direktør for Siemens Gamesa Offshore Business Unit.

"En ordre på denne størrelse er et bevis på den tillid, som Ørsted og Eversource har til Siemens Gamesa. At levere clean energy til kommende generationer – nu i stor skala på det amerikanske offshore-marked – er et mål, vi er stolte af at dele med Ørsted og Eversource," siger han i en pressemeddelelse fra selskabet.

Den danske energikoncern har allerede flere andre havvindmølleprojekter under udvikling i det nordøstlige USA. Det drejer sig South Fork i New York med en kapacitet på 130 MW og Revolution Wind med en kapacitet på 704 MW. Sidstnævnte projekt skal levere strøm til staterne Rhode Island og Connecticut.

Dermed lyder den samlede portefølje på 1,71 gigawatt, og den store mængde kan ifølge Ørsted sikre betydelige indkøbsfordele og optimere byggeriet og driften.

Historiske kontrakter

Som en del af det vindende bud i New York har Ørsted desuden forpligtet sig til at bygge en drifts- og vedligeholdelsesbase i New York, investere i yderligere opgraderinger af havneinfrastruktur og at etablere træningsprogrammer for havvind i delstaten New York.

Derudover undersøger Sunrise Wind muligheden for at indgå i et transmissionspartnerskab med New York Power Authority (NYPA) og Con Edison, som er New Yorks førende forsyningsvirksomhed.

Liz Burdock, adm. direktør og bestyrelsesformand for Business Network for Offshore Wind, der arbejder for at etablere en en offshore vindforsyningskæde i USA, ønsker begge selskaber tillykke med kontrakterne.

"Disse historiske kontrakter med Ørsted og Equinor betyder, at New York nu er rykket helt ind på offshore-vindmøllemarkedet og vil supercharge de lokale og regionale forsyningskæder i virksomheder, som nu kan søge om, at blive leverandører til vindmølleindustrien. Som medlemmer af Business Network for Offshore Wind har Ørsted og Equinor hjulpet industrien med at vokse enormt gennem deres succes i mange europæiske lande. Begge virksomheder bidrager med både erfaring og viden til de amerikanske kyster," udtaler hun i en pressemeddelelse.

Sejren i udbudsrunden får ingen betydning for Ørsted finansielle forventninger til hele 2019, ligesom forventningerne til investeringsniveauet heller ikke ændrer sig, fremgår det af meddelelsen.

Ørsteds storsejr holder prisen lav i USA

Ørsted vinder stor sejr: Er valgt af New Jersey til 1,1 GW havvind

New York flerdobler mål for havvind

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere