A.P. Møller Holding går ind i Dansk Fjernvarmes tænketank

Selskabet allierer sig med medlemmerne i fjernvarmens tænketank, Grøn Energi, i jagten på geotermisk varme.

Tænketanken Grøn Energi under interesseorganisationen Dansk Fjernvarme har fået et nyt medlem.

Det kommer i skikkelse af A.P. Møller Holding, der har planer om at blive fjernvarmeproducent som geotermioperatør herhjemme.

Selskabet underskrev i oktober en hensigtserklæring med Aarhus Kommune om at indlede en geotermisk efterforskning, men A.P. Møller Holdning har åbent sagt, at der kan være potentiale flere steder i landet. Med det kan selskabet være klar til at investere et større beløb i teknologien.

Samir Abboud, der er ansvarlig for A.P. Møller Holdings geotermiprojekter, forklarer, at han ser det som et naturligt skridt for selskabet at blive medlem hos fjernvarmesektorens tænketank.

"Grøn Energi arbejder som tænketank med fjernvarmens rolle i et fremtidigt, bæredygtigt energisystem. I Danmark er udnyttelse af geotermi og fjernvarmenettet uløseligt forbundet. Derfor er det oplagt for os at være en del af arbejdet med at udforske det fremtidige potentiale i fjernvarmen," siger han til Dansk Fjernvarme.

Entusiasmen over det kommende samarbejde bliver spejlet af Grøn Energis analysechef, Jesper Koch.

"Jeg er utrolig glad og stolt over den tillid som A.P. Møller Holding viser os og for den opbakning, de giver vores arbejde. I Grøn Energi repræsenterer vi så godt som alle led i udviklingen af fjernvarmesektoren og er derfor utrolig glade for, at en kapacitet som A.P. Møller Holding træder ind i medlemskredsen," siger han.

Analyser viser ifølge Dansk Fjernvarme, at op imod 30 procent af den samlede fjernvarmeproduktion på sigt kan komme fra vedvarende energi fra undergrunden.

I forbindelse med A.P. Møller Holdings entré i den danske varmesektor er der opstået tvivl om, hvorvidt projekterne ifølge selskabet selv kan gennemføres i overensstemmelse med den nuværende varmelovgivning. Således har A.P. Møller Holding gennem længere tid været i dialog med myndighederne om lovens regler, og her har både Dansk Fjernvarme og Dansk Energi bakket op om A.P. Møller Holding.

Energi-lobby har "stor forståelse" for særregler til A.P. Møller

Adspurgt om Dansk Fjernvarme kunne bakke op om at undtage den nye geotermijager for det såkaldte substitutionsprisprincip i varmeloven, svarede administrerende direktør Kim Mortensen:

"I udvindingen af geotermi, men også andre af fremtidens brændselsfri fjernvarmekilder, er der tale om så store og langsigtede investeringer, at det kan være fornuftigt også at have sikkerhed for investeringen i hele aftaleperioden. Det er sådan set det samme princip, fjernvarmeselskaberne følger, når de forsøger at sikre kundegrundlaget for deres store langsigtede investeringer."

Dog har A.P. Møller Holding efterfølgende forklaret, at man sandsynligvis kan gennemføre projekterne inden for de gældende regler.

Grøn Energi blev stiftet i 2012 og har tidligere Dong-topchef Anders Eldrup som formand.

Tænketanken har cirka 35 medlemmer.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også