EnergiWatch

Ørsted svarer igen i navnestrid

H.C. Ørstedsværket og mangfoldigheden af efterkommere berettiger ifølge energiselskabet navneskiftet.

Foto: Maz Plechinger

Landets største energiselskab mener sig fuldt ud berettiget til at hedde Ørsted. Det fastslår selskabet i en mail til Berlingske oven på den seneste uges tvist, hvor efterkommere til H.C. Ørsted har stævnet det tidligere Dong Energy for brugen af fysikerens efternavn.

Energiselskabet hæfter sig ved to elementer. Dels ejerskabet at det snart 98 år gamle H.C. Ørstedværk i København, der ifølge selskabet givet det en "særlig adkomst og hjemmel" til at anvende navnet. Dels at selskabet uden indsigelser har fået registreret Ørsted som varemærke i hele EU.

"Sådanne registreringer kan ikke uden klar, national hjemmel tilsidesættes, og i Danmark er det gældende, langvarig og fast praksis alene at tillade et slægtsnavn at blokere for en varemærkeretlig beskyttelse, hvis der er tale om navne, som bæres af færre end 30 personer her i landet, men der er i dag ca. 1.200 bærere af Ørsted-navnet," skriver kommunikationschef Martin Barlebo i en mail til Berlingske.

Uenigheden om retten til at bruge Ørstednavnet befinder sig øjensynligt i et juridisk grænseland. Ifølge efterkommerne er grænsen for, hvornår en virksomhed kan tage et slægtsnavn som varemærke, den samme som grænsen for hvornår en privatperson kan gøre det. Den grænse er på 2.000 personer.

Ørsted-ledelse kendte til navnestrid fem dage før afstemning

Juraprofessorer ser familie have god sag i navneballade med Ørsted

H.C. Ørsteds tiptipoldebørn stævner det nye Ørsted for misbrug af navn

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere