EnergiWatch

Flertal af danskere vil fritage elbiler for afgifter

To ud af tre danskere vil gerne have fjernet afgiften på el- og brintbiler. Dansk Elbil Alliance og IDA opfordrer til politisk løsning, der bakker op om grøn omstilling.

Foto: /ritzau/Jacob Ehrbahn

Mens de politiske forhandlinger om en ny registreringsafgift, synes at være gået mere eller mindre hårdknude, viser en befolkningsundersøgelse blandt godt 2.000 danskere lavet for Ingeniørforeningen, IDA, at en stigende andel på 67 procent af danskerne bakker op om afgiftsfritagelse af el- og brintbiler, og at under hver tiende er modstandere af at favorisere de grønne køretøjer.

Både Dansk Elbil Alliance og IDA opfordrer derfor politikerne til søge en løsning, der fremmer en grøn omstilling af den hjemlige bilpark.

Branchechef i Dansk Elbil Alliance Lærke Flader håber, at forhandlingerne ender med en teknisk afgift, hvor prisen på elbiler falder mere end prisen på benzinbiler.

”Det er et paradoks, at politikerne ved de to seneste finanslove har gjort det billigere at købe benzin- og dieselbiler, mens der samtidig lægges højere afgifter på elbiler. Nu har vi en gylden mulighed for at indføre den rigtige model, hvor biler betaler afgift efter deres CO2-udledning. Der er endda flertal i befolkningen for en registreringsafgift der favoriserer elbiler mere, det synes jeg partierne skal lytte til,” siger hun.

IDAs formand Thomas Damkjær Petersen bakker op om en teknisk afgift, og mener, at den folkelige opbakning til en mere bæredygtig persontransport burde give genlyd på Christiansborg, ikke mindst fordi Danmark ellers risikerer at miste momentum.

”Det kræver ikke mange søgninger på nettet for at konkludere, at mange europæiske lande og flere bilproducenter allerede satser på at gøre bilparken grønnere. Senest har Sveriges regering meldt ud, at miljø- og klimabudgettet næste år øges med 2,8 milliarder svenske kroner, der blandt andet skal bruges til fremme en grønnere transport. Den prioritering kunne Danmark med fordel kopiere, hvis ikke den danske bilpark skal ende som et trillende museum for gammeldags motorteknologi,” siger han.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Ingeniørforeningen, IDA)

 Elbil-støtter græmmes over "galimatias" fra regeringen

 S og R melder sig klar til at rulle bilafgift tilbage

 Eon halverer ladetiden for elbiler 

Mere fra EnergiWatch

Siemens Gamesas milliarddyre problem er halvvejs selvforskyldt

Selv om det i høj grad er lykkedes at presse eksterne omkostninger over på kunderne, leveres landvindprojekter til en værdi af omkring 15 milliarder til nulmargin over de næste år, konstaterer mølleproducentens topchef. Her og der er det nok gået lidt for hurtigt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs