EnergiWatch

Danske forskere vil give solceller folkeligt gennembrud

Med støtte fra blandt andet Danfoss arbejder en gruppe forskere på Syddansk Universitet på at gøre papirtynde solceller til hverdagskost.

Foto: Mainstream Renewable Power

En gruppe internationale forskere ved Syddansk Universitet er med i opløbet om at gøre solceller til hvermandseje. Det skriver Berlingske Business.

De seneste fem år har forskerne arbejdet intensivt med at udvikle fremtidens solceller. I følge Berlingske bliver der tale om ultratynde organiske solceller af materialer baseret på kulstof. Målet er, at solcellerne skal være ekstremt tynde, bøjelige og superbillige at fremstille.

Forskerne er langt med udviklingen, og har nu selve solcellerne tæt på færdige. Næste skridt bliver at få cellerne printet fast til ruller af film eller folier, så der bliver principiel mulighed for at sætte dem fast på tøj, biler, både og hustage.

"Solenergi bliver en væsentlig del af fremtidens energimarked, og de teknologiske fremskridt, vi ser lige nu, vil være med til at gøre det så billigt at lave solceller og indsamle solenergien, at det forhåbentlig kan blive uafhængigt af politiske tiltag og offentlige tilskud på et tidspunkt," siger Morten Madsen, der er lektor ved NanoSyd-centret på Mads Clausen Instituttet ved Syddansk Universitet, til Berlingske Business.

Morten Madsen leder en gruppe på 14 forskere, der i flere år har arbejdet med at udvikle de organiske solceller i laboratoriet. For nylig fik projektet en bevilling på 12 mio. kr. fra EUs midler til at støtte samarbejde over grænser. Derudover har Danfoss doneret et produktionsanlæg til projektet, der kan printe 'rulle-til-rulle'.

En af de store udfordringer ved projektet er blandt andet levetid, der er væsentlig kortere end traditionelle solceller.

Folketinget vedtager hastelukning af solordning

Den gale elmåler kan koste solcelleejere 1.800 kr. årligt

Forsiden lige nu

Schlumberger og Subsea 7 laver nyt samarbejde

De to offshoreserviceselskaber Schlumberger og Subsea 7 er i forhandlinger om et nyt joint venture, der skal bygge videre på et eksisterende samarbejde om at tilbyde services både på og under vandoverfladen.

Hvem er Årets Energibombe?

Energiselskabet Aura har lavet en ny pris, der skal uddeles til ”en ildsjæl” blandt selskabets andelshavere.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere