EnergiWatch

Venstre i kovending om atomkraft

I gennem lang tid har Venstre været imod forskning i atomkraftteknologi. Men nu har partiet skiftet holdning. Det fremgår det af det nye regeringsgrundlag, skriver Avisen.dk.

Foto: CERN

Siden 1985 har det ellers været bandlyst for danske forskere at arbejde med atomkraft. Men i regeringsgrundlaget åbner den nye trekløver-regering op for, at det igen skal være muligt at forske i thoriums-teknologier, der er en videreudvikling af atomkraft.

Da Liberal Alliance i maj fremsatte et forslag om at tillade forskning i thorium, var der ellers ikke opbakning fra Venstre. Partiet nedstemte forslaget.

Men Venstres kovending glæder Liberal Alliances forsyningsordfører, Villum Christensen. Han er glad for, at barrierer for forskning i thoriumbaserede teknologier nu skal fjernes.

"Det er essensen af det beslutningsforslag, jeg lavede, hvor næsten alle partier stemte det ned inklusiv Venstre. Så jeg går ud fra, at der nu må være fri bane for, at forslaget skal genfremsættes," siger han til Avisen.dk.

Selvom Venstre stemte imod forslaget fra Liberal Alliance om at lade forskning i thoriumbaserede teknologier få samme vilkår som den øvrige forskning, har partiet ikke ændret kurs. Sådan siger Venstres energiordfører Thomas Danielsen.

"Vi har ikke haft problem med, at man har kunne forske i det. Nu præciserer vi bare, at man kan, for der har været tvivl omkring, om man mener, man kan få lov at forske i det," siger han til Avisen.dk.

Men i maj stemte I jo imod LA's forslag?

"Vi har den holdning, at der, hvor vi fra statens side af skal prioritere økonomiske midler til forskning, skal det som udgangspunkt være teknologier, vi selv ønsker at fremme. Men det er jo ikke sådan, at vi har sagt, at man slet ikke må forske i thorium," fastslår Thomas Danielsen (V).

Venstres energiordfører har dog tidligere taget skarp afstand over for at forske og udvikle atomkraftteknologi i Danmark.

"Forskningsmidler skal understøtte den grønne omstilling herhjemme. Man ønsker politisk ikke atomkraft i landet, derfor figurerer atomkraft ikke på Danmarks politiske dagsorden. Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at et flertal af partier vil ændre det. Vi har ikke planer om at tilføre midler til atomkraftteknologi i Venstre," sagde Thomas Danielsen (V) til Ingeniøren for et år siden.

Men han har ikke skiftet mening, for dengang udtalte han sig om atomkraft, forklarer han.

Men thorium er vel en videreudvikling af atomkraft?

"Ja, lige præcis, så det er jo ikke atomkraft, man taler om. Det er et meget specifikt hjørne," siger Thomas Danielsen til Avisen.dk.

I Dansk Energi er man grundlæggende glad for, at man nu prioriterer energiforskning og giver tilladelse til forskning i thorium.

"Thorium-teknologi er en videreudvikling af atomkraften, og der er flere fordele ved atomkraft, da der ikke er nogen CO2-udledning," forklarer Jørgen S. Christensen, der er forsknings- og teknologidirektør i Dansk Energi.

Men Jørgen S. Christensen har svært ved at se et marked for thorium i Danmark. Af samme grund vurderer han, at det også forskningsmæssigt er en svær teknologi at komme videre med.

Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Avisen.dk

Dansk vindlobbyist ny chef for Europas el-organisation

Dongs onde ånd: Taiwan er for risikabelt

Tysklands største elproducent rammer langt under forventningerne

IAEA nedjusterer vækst i kernekraft

Forsiden lige nu

Siemens Gamesa: Ikke flere danske fyringer

Mølleproducenten planlægger ikke at finde yderligere af selskabets op mod 6.000 afskedigelser i Danmark, tværtimod tyder meget på det modsatte, siger dansk topchef. Dog er der visse forbehold.

Nyt rekordår for European Energy

Efter år med frasalg af mere end 200 megawatt sol og vind fortsætter projektudvikleren sin hastige fremgang på toplinjen samtidig med, at der fortsat leveres tocifret overskudsmargin. I år bliver mindst lige så godt, lover direktør.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere