EnergiWatch

Salget af elbiler tager en katastrofeopbremsning

Den nye registreringsafgift på elbiler har medført, at salget er styrtdykket siden årsskiftet.

Foto: Joachim Adrian/Polfoto

Salget af elbiler stoppede næsten fuldstændigt op i januar. Det er sket, efter at elbiler fra årsskiftet er pålagt registreringsafgift, viser tal fra De Danske Bilimportører.

"Vi har set et markant fald i antallet af nyregistreringer i januar og den første del af februar. Og mange af de registreringer, der var i januar, var biler købt før afgiftsforhøjelsen," siger branchechefen i Dansk Elbil Alliance, Lærke Flader.

Ifølge De Danske Bilimportører blev der indregistreret 64 elbiler i januar og 15 i perioden fra 1. til 19. februar.

Et enormt fald fra 1.561 i december og langt under de 372, der gennemsnitligt blev solgt om måneden sidste år.

"Det er for tidligt at konkludere noget meget fast på en måneds tal, men vi holder selvfølgeligt skarpt øje med situationen og effekten af afgiftsforhøjelsen," siger Lærke Flader.

Det store fald hænger sammen med, at der fra 1. januar blev indfaset nye regler for elbiler, der tidligere har været fritaget for registreringsafgift. Det har gjort, at mange har købt elbiler før afgiftsforhøjelsen.

De nye regler giver den største prisforhøjelse på de dyreste elbiler som Teslas Model S. Dem blev der registreret 1248 af i december og 31 i januar.

Ud over Model S er BMW's i3, Renault Zoe og Nissan Leaf de mest populære elbiler i Danmark. Samlet kom der 1199 nye af dem i 2015 eller 100 om måneden. For januar var tallet 18, og der blev ikke registreret en eneste Nissan Leaf eller BMW i3.

"Vi er ramt af det, som alle andre også er ramt af. Dem, der gerne ville have en elbil, har købt den i december. Så salget er fuldstændigt bremset op nu," siger pressechef hos BMW Danmark Mette Lolholm.

BMW forventer, at salget vil være hårdt ramt i mindst et halvt år, og at afgiftsforhøjelsen også på længere sigt vil være påvirket af de højere afgifter.

"Der vil gå et langt stykke tid, inden salget begynder at stige igen. Om det kommer op på samme niveau som før afgiftsstigningen, tvivler jeg på," siger Mette Lolholm.

Ringe salg af el- og hybridbiler kan koste milliarder i bøde

Klimaråd: Elbiler er vejen frem

Ny strøm på Aston Martins elbilsdrømme

Hurtigere ladestandere skal hjælpe elbilerne på vej

Mere fra EnergiWatch

Danfoss får omsider godkendt megaopkøb

Det er trukket i langdrag, og ledelsen har i halvandet år trippet for at komme i gang. Nu kan de folde det store potentiale ud, for Danfoss har endelig fået godkendt opkøbet af Eatons hydraulikforretning.

Subsea 7 øger fokus på havvind med nyt opkøb

Subsea 7 har overtaget aktiemajoriteten i selskabet Nautilus Floating Solutions og styrker yderligere sit sats på havvind. Det sker efter en nylig fusion mellem Subsea 7's forretning for vedvarende energi og OHT.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs