EnergiWatch

Novozymes' energibutik slog bak i 2015

Enzymproducenten lander året som ventet, selvom den organiske vækst i bioenergi-segmentet er faldet. Derfor nedjusterer man også forventningerne til 2016.

Foto: Novozymes/ PR

Selvom der stadig er vækst i driften af den danske enzymproducent Novozymes, så pletter divisionen for bioenegi regnskabet for 2015.

Overordnet lander man en driftsindtjening (EBIT) på 962 mio. kr. mod 843 mio. sidste år, mens væksten i nettoresultatet går 90 mio. kr. op til 693 mio. Dermed har selskabet ifølge Ritzau Finans klaret sig nogenlunde som ventet på indtjeningen.

Divisionen for bioenergi er den eneste hovedpine i regnskabet for 2015.

Salget til bioenergiindustrien faldt fem pct. organisk, mens kursgevinser har bevirket, at salget i danske kroner er steget med 12 pct. i 2014.

Faldet skyldes blandt andet den meget lave oliepris, og da man ikke forventer, at der kommer en ændring på det forhold i løbet af 2016, så nedjusterer man også sine forventninger til hele selskabets salgsvækst i 2016.

Mod at forvente en organisk salgsvækst på mellem 4-5 pct. sidste år, så vil væksten i 2016 blive i spændet 3-5 pct. Med andre ord er bioenergiforretningen med til at trække de andre segmenter ned, idet man forventer en salgsvækst inden for alle andre områder.

"Det forventes, at de lave råvarepriser, bl.a. de lave oliepriser, i 2016 fortsat vil presse salgsvæksten, hvilket især vil påvirke bioenergi. For koncernen som helhed forventer Novozymes salgsvækst på alle markeder med undtagelse af bioenergi, hvor der forventes tilbagegang i salget, " lyder det i regnskabet.

Selvom der altså har været et vigende salg af enzymer til ethanolproduktionen, så vurderer Novozymes selv, at der i ethanolproduktionen på det vigtige kernemarked i USA har været fremgang med i alt tre pct. i 2015.

For hele selskabets driftsresultat var medianen af syv analytikeres estimater, indsamlet af Ritzau Estimates før regnskabet, et EBIT-resultat på 958 mio. kr.

Analytikere: Olieprisen vil ryge endnu længere ned

Risiko for nedjustering af vækstmål hos Novozymes

Minister udforsker muligheder for Maabjerg-udskydelse

Efter nedsmeltning: DNB forventer højere oliepris i 2016

Forsiden lige nu

Schlumberger og Subsea 7 laver nyt samarbejde

De to offshoreserviceselskaber Schlumberger og Subsea 7 er i forhandlinger om et nyt joint venture, der skal bygge videre på et eksisterende samarbejde om at tilbyde services både på og under vandoverfladen.

Hvem er Årets Energibombe?

Energiselskabet Aura har lavet en ny pris, der skal uddeles til ”en ildsjæl” blandt selskabets andelshavere.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere