EnergiWatch

Risiko for nedjustering af vækstmål hos Novozymes

Tirsdagens årsregnskab fra den danske enzymkæmpe afventes med spænding af analytikere.

Foto: Novozymes/ PR

Enzymselskabet Novozymes kan få vanskeligt ved at nå sine egne langsigtede finansielle mål.

Det mener Sydbank, der nu ser en mulighed for, at selskabet nedjusterer målene i forbindelse med regnskabet for fjerde kvartal, som offentliggøres tirsdag morgen.

"Vi forventer, at Novozymes vil præsentere en prognose for 2016 som indikerer en organisk omsætningsvækst omkring 7 pct. og vækst i det primære driftsresultat på omkring 10 pct. Salgsvæksten i 2016 bliver dermed lavere end den langsigtede finansielle målsætning om en gennemsnitlig årlig organisk salgsvækst på 8-10 pct. i perioden 2015-2020," lyder det fra Sydbanks Novozymes-analytiker, Morten Imsgaard.

"Vi forventer på nuværende tidspunkt ikke, at Novozymes kan indfri den langsigtede finansielle målsætning omkring organisk salgsvækst og ser risiko for, at målsætningen nedjusteres allerede i forbindelse med præsentationen af årsregnskabet for 2015," lyder vurderingen fra analytikeren.

Af finansielle mål sigter Novozymes ligeledes på en overskudsgrad på eller over 26 pct.

Lav oliepris presser bioenergi

Også hos Jyske Bank er prognosen for 2016 i fokus. Her regner senioraktieanalytiker Frank Hørning Andersen med, at Novozymes vil leve op til egne forventninger i 2015 - men at 2016 bliver op ad bakke.

"Vi vurderer, at midtvejsprognosen på 8-10 pct. organisk omsætningsvækst i gennemsnit kan indebære en risiko, da vi tror, at tidsplanen for 2G (andengenerationsbrændstof, red.) kan være forsinket yderligere på grund af et fortsat pres fra den lave oliepris," skriver Frank Hørning Andersen i en analyse af selskabet.

"Vi forventer, at forholdene i Bioenergy vil forbedres igennem 2016, men at opsvinget kommer langsomt," påpeger Frank Hørning Andersen.

De lave oliepris presser indtjeningen på fremstillingen af bioethanol som alternativt brændstof til biler ned. Og det er det nordamerikanske marked, der presser salget af enzymer, der er med til at omdanne især majs til ethanol. Novozymes er dog begunstiget af dollarkursen, som samlet kan give divisionen en omsætningsfremgang.

Det ventes, at omsætningen i divisionen Bioenergy vil lande på 682 mio. kr. i fjerde kvartal sidste år mod 640 mio. kr. for perioden i 2014, viser et estimat indsamlet af Ritzau Estimates blandt syv finanshuse.

Færre enzymer til amerikansk vaskemiddelproducent

Ser man på den største forretning i Novozymes - vaskemiddeldivisionen - er den under fortsat pres især på det nordamerikanske marked, da konkurrencen er skærpet her, og forbrugerne i højere grad vælger vaskemidler med enzymer fra. Analytikerne forventer, at omsætningen stiger med 8,3 pct. til 1182 mio. kr. i kvartalet sammenlignet med perioden året før.

"Faldende salg til specielt en større kunde i Nordamerika er med til at dæmpe divisionens salgsvækst. Til gengæld forventer vi fortsat god salgsvækst på mange andre markeder drevet af producenternes ønske om at øge vaskeevnen og fremme bæredygtigheden i produkterne," siger Sydbanks Morten Imsgaard.

For fjerde kvartal forventer analytikerne, at omsætningen i hele selskabet stiger med knap 10,6 pct. til 3517 mio. kr., viser forventningstallene fra Ritzau Estimates. I kvartalet ventes bundlinjen at lande på et overskud efter skat på 703 mio. kr., hvilket er 100 mio. kr. mere end overskuddet efter skat i fjerde kvartal 2014.

Minister udforsker muligheder for Maabjerg-udskydelse

Efter nedsmeltning: DNB forventer højere oliepris i 2016

Minister sender lyninvitation til Maabjerg

Oliekollaps sender russisk økonomi i dybfryseren

Forsiden lige nu

Schlumberger og Subsea 7 laver nyt samarbejde

De to offshoreserviceselskaber Schlumberger og Subsea 7 er i forhandlinger om et nyt joint venture, der skal bygge videre på et eksisterende samarbejde om at tilbyde services både på og under vandoverfladen.

Hvem er Årets Energibombe?

Energiselskabet Aura har lavet en ny pris, der skal uddeles til ”en ildsjæl” blandt selskabets andelshavere.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere