Mulig opjustering i sigte hos Novozymes

Gode takter inden for bioenergi kan være med til at udløse en opjustering hos enzymkæmpen Novozymes ved torsdagens kvartalsregnskab.
Foto: FRANDSEN FINN
Foto: FRANDSEN FINN
RITZAU FINANS

Der kan være en lille opjustering i vente, når Novozymes torsdag fremlægger sit regnskab for andet kvartal 2014, godt hjulpet af fortsat høj vækst inden for enzymer til især vaskemidler og bioethanol.

Det vurderer både Alm. Brand Markets og Sydbank i kommentarer før delårsregnskabet, og ser man på konsensus blandt analytikerne, ligger den også over Novozymes' egne udmeldinger for hele året.

"Med forventninger om en stærk start i andet halvår af 2014 synes vækstguidance for konservativ. Vi forventer derfor en indsnævring tættere på toppen af guidance-intervallet," skriver førstnævnte.

Mere at hente fra ethanol

Alm. Brand Markets mener, at der er mere at hente fra ethanolmarkedet, cirka 1-1,5 pct.point. totalt set, i forhold til Novozymes' indikative guidance. Desuden forventer finanshuset en fortsat stærk omkostningsstyring, som kan give en bedre marginudvikling, end Novozymes har villet guide for.

I lighed med Alm. Brand Markets Novozymes-analytiker, Michael Friis Jørgensen, forudser Sydbanks Morten Imsgard en opjustering af Novozymes' prognose for både salg og indtjening for hele året.

Novozymes' seneste forventninger lyder på en salgsvækst i kroner på 4-6 pct. samt en vækst i såvel resultatet af primær drift og nettoresultatet på 8-10 pct. Det indikerer, at salget for hele året vil lande på 12,22-12,45 mia. kr., EBIT på 3133 til 3191 mio. kr. og bundlinjen på 2376-2420 mio. kr.

Til sammenligning er konsensus blandt de elleve analytikere, som SME Direkt har spurgt på vegne af Ritzau Finans, et årssalg på 12,54 mia. kr., et EBIT på 3260 mio. kr. og en bundlinje på 2464 mio. kr.

De største forventninger er der til Household Care, som indeholder det store vaskemiddelområde, og Bioenergi, der er præget af rigtigt gode markedsforhold og et højt produktionsniveau af bioethanol i USA. Konsensus lyder på en salgsvækst i kroner på henholdsvis 5,8 og 15,9 pct. for de to divisioner.

Morten Imsgard har regnet sig frem til, at ethanolproduktionen i USA lå omkring 6,1 pct. højere i andet kvartal i år sammenlignet med andet kvartal sidste år. Forventningen er, at Novozymes' nyeste enzymer har vundet yderligere indpas hos kunderne med en højere markedsandel til følge. Novozymes bør dermed opleve en betydeligt højere vækst end det underliggende marked, spår han.

Med en forventning om en omsætning på 534 mio. kr. i Bioenergi - mod 475 mio. kr. i andet kvartal 2013 - ligger Sydbank i den lave ende af analytikerkorpsets estimater, som spænder fra 532 mio. kr. til 609 mio. kr. Konsensus lyder på 565 mio. kr. mod 514 mio. kr. i de første tre måneder af 2014.

Vækst i vaskemidler

Novozymes' enzymer ventes at have vundet yderligere indpas hos vaskemiddelproducenterne, især på de nye markeder, og det vil smitte af i Household Care, vurderer Morten Imsgard, der noterer sig, at de førende vaskemiddelproducenter oplever stærk vækst inden for både opvask og tøjvask.

Forventningerne til væksten i de øvrige divisioner er mere afdæmpet. Ifølge SME Direkt ventes en salgsvækst i kroner på 1,0 pct. inden for føde- og drikkevarer samt en vækst på 4,4 pct. i tekniske enzymer og farma-ingredienser. I landbrug- og foderdivisionen forudses en tilbagegang på 0,2 pct.

Underliggende vil der formentlig være vækst i landbrug- og foderdivisionen. Alliancen med Monsanto inden for biologiske landbrugsløsningervil dog som tidligere kommunikeret påvirke salget negativt. Det skyldes, at salget nu skal deles ligeligt mellem Novozymes og den amerikanske partner.

 

Novozymes Q2      
Mio. kr.  Q2 2014 est. Q2 2013 FY 2014 est.
Omsætning 3.195 3.025 12.543
Omsætning i Bioenergi 565 475 2.216
EBIT 792 734 3.260
Resultat før skat 777 680 3.199
Resultat 599 555 2.464

 

Est. = medainestimat indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans blandt 11 analytikere.

 

Stærkt forsinket ethanolkrav på trapperne i USA

Dupont leverede som ventet i andet kvartal

Jysk bioraffinaderi får 293 mio. kr. i EU-støtte

Vigtig milliard-beslutning om bioraffinaderi tæt på

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også