EnergiWatch

Logstor afleverer dundrende underskud

Bundlinjen for 2012 gløder med et minus på 118 mio. kr. hos rørproducenten Logstor, som stadig er presset på gælden.

Foto: Logstor

Rørproducenten Logstor får snart ny ejer, når konkurrencemyndighederne formentlig godkender salget af den nordjyske industrivirksomhed fra kapitalfonden Montagu til en anden kapitalfond, britiske Triton Fund III.

De nye ejere har dog sandsynligvis ikke fundet glæde ved at læse det 2012-regnskab, som Logstor netop har offentliggjort.

Godt nok stiger omsætningen en procent til 2.087 mio. kr., men det er også det eneste lille lyspunkt i et regnskab, som ellers er fyldt med dyster læsning.

Resultatet af den primære drift lander således på et underskud på 85 mio. kr. mod et overskud i 2011 på 74 mio. kr., og årets resultat lyder på et minus på hele 119 mio. kr. mod et plus på 21 mio. kr. året før.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Selskabet forklarer bl.a. udviklingen med en lavere bruttoavance på fjernvarmemarkedet i Europa som følge af hård konkurrence med stigende salg i lande med lavere avance. Den svage udvikling kan også ses i, at pengestrømme fra primær drift i 2012 udgjorde -47 mio. kr., hvilket er et fald på 171 mio. kr. i forhold til sidste år.

"Resultatet for 2012 er mindre end forventet, og ledelsen anser det som utilfredsstillende," lyder det i regnskabet.

Til resultatet hører også, at koncernen i 2012 har haft omstrukturerings- og engangsomkostninger for 80 mio. kr. til bl.a. lukning af selskabets fabrik i Fredericia og et kontor i København.

Desuden har Logstor også måtte bruge penge på at reorganisere sine kinesiske aktiviteter - som er kommet senere i gang end forventet - ligesom selskabet har haft omkostninger til refinansiering af koncernen.

Selskabets samlede gældsforpligtigelser udgør nu mere end 1,2 mia. kr., og alene renter og afdrag på den langfristede gæld udgjorde 97 mio. kr.

Tvunget til salg

Netop gælden var også årsagen til det forestående ejerskifte, som blev offentliggjort i juni.

Kapitalfonden Montagu har ejet Logstor siden 2006, men de økonomiske problemer i Logstor betød, at fondens låneaftale med Nordea flere gange er blevet brudt.

Banken mistede tidligere på året tålmodigheden med Montagu og tvang ifølge kilder et salg igennem. Angiveligt skulle Nordea have lidt et tab på "et mindre trecifret millionbeløb," mens Montagu kommer ud med et større tab, skrev Berlingske i juni.

Logstor overtaget af ny kapitalfond 

I forhold til gældsforpligtigelserne skriver koncernen, at den i januar 2013 har opnået yderligere kredit- og garantifaciliteter på henholdsvis 120 mio. kr. og 35 mio. kr., ”som ifølge ledelsens forventninger er tilstrækkeligt for at opfylde planerne og budgettet for 2013,” lyder det i regnskabet.

2013 tegner ifølge ledelsen til at ligge på niveau med 2012, men koncernens igangsatte initiativer inden for effektivisering gør, at selskabets rentabilitet og pengestrømme forventes at blive bedre end i 2012.

Mens Logstor altså går tilbage på de fleste poster i regnskabet, har selskabet dog justeret op på medarbejdersiden og har nu 1.400 ansatte mod 1.246 sidste år.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Mere fra EnergiWatch

Københavns klimamål på vej op i den blå luft

Efter glippet udbudsdeltagelse kræver det "mirakler" at få CO2-fangst i storskala i 2025, konstaterer ARC. Borgmester erkender, at det ser svært ud for hovedstaden at leve op til sit klimamål uden, og vil have regeringen til at ændre på reglerne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs