Ørsted glæder sig over kattelem i CCS-aftale

Vinderen af det første CCS-udbud er glad for, at det også i de kommende bliver muligt at træde ud af kontrakterne igen efter 2030.
Regeringens CCS-udspil blev i sidste måned præsenteret på Ørsteds primært biomassefyrede kraftværk, Avedøreværket. | Foto: Jacob Ehrbahn
Regeringens CCS-udspil blev i sidste måned præsenteret på Ørsteds primært biomassefyrede kraftværk, Avedøreværket. | Foto: Jacob Ehrbahn

Danmarks største producent af biogen CO2 har for længst meldt sig på CCS-banen. Da det første udbud blev afgjort i maj, var det således Ørsted, der sikrede sig omkring 8 mia. kr. for årligt fra 2026 at fange og lagre 430.000 ton CO2 fra Asnæsværket og Avedøreværket.

Andetsteds i energiselskabet arbejdes dog i en nogen anden retning. Her skal CO2’en fra biomasseværkerne ikke lagres, men snarere tilsættes brint for at producere grønne brændsler til især skibs- og flytrafik. 

Men de to umiddelbart modsatrettede anvendelser kan faktisk forenes på sigt. For efter 2030 er der mulighed for at træde ud af CCS-udbuddets kontrakt, hvis kulstoffet skal bruges andetsteds. Det var tilfældet i det første udbud, og det bliver også tilfældet i de to, der med onsdagens politiske aftale er vedtaget til afholdelse i 2024 og 2025.

”Det er positivt, at der i udbuddene vil blive indbygget en vis fleksibilitet, der vil gøre det muligt at træde ud af kontrakten efter 2030, hvis der med tiden er en bedre forretning i at sælge CO2 til anvendelse i stedet for lagring,” siger Ørsteds chef for CO2-fangst, Lars Bruun Sørensen.

Dermed kan de kommende udbudsvindere ende med blot at lagre CO2’en i ganske få år, eftersom det ifølge aftalen skal ske fra 1. januar 2029. Uden at mange dog af den grund vil hævde, at tidsplanerne fra udbudssejr til lagring er uambitiøse. Nærmest tværtimod taget teknologiens umodenhed i betragtning.

Det skal dog nok være muligt, vurderer Ørsted.

”Aftalen indeholder en ambitiøs men realistisk tidslinje for udbud af CCS-midler, og det er godt at se, at så bredt et politisk flertal står sammen om at udvikle CCS i Danmark,” fastslår Lars Bruun Sørensen.

Såfremt udbudsvindere vælger at træde ud af kontrakterne, giver aftalen mulighed for, at de derved frigivne midler kan genudbydes for at sikre den planlagte lagring af 3,2 mio. ton CO2 årligt ved årtiets udgang.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også